Магомед Рамазанов (категория до 86 килограма) направи отличен дебют за България на голям форум.

Националът в свободния стил стигна финал на рейтинговия турнир в Загреб, след като постигна 4 победи. Най-убедителен дагестанецът с български паспорт бе на полуфиналите, където победи Чандлър Марстелер (САЩ) с 10:0 за 1,37 мин.

Преди това Рамазанов преодоля пуерториканеца Елтхан Рамос с 12:1, на осминафиналите се справи с Максуел Деан (САЩ), а на четвъртфиналите отстрани и Арсений Джиев (Азербайжан) с 5:1.

За титлата Рамазанов ще излезе срещу Азамат Даултбеков от Казахстан, който е двукратен шампион на азиатското първенство и двукратен бронзов медалист от световни първенства.

До схватка за бронза достигна Георги Вангелов. Петият от олимпийските игри отново не успя срещу лидера в световната ранглиста Ванхау Зоу от Китай на старта в категория до 57 кг – 0:3.

Това бе втора поредна загуба за нашия национал от азиатеца, след тази на световното в Белград през септември. Съперникът му стигна финал и така българинът продължи в репешажите, където надделя над Круз Тои (Пуерто Рико) с 4:2. Срещата до последно бе 2:2 в полза на съперника му, но Вангелов успя да отбележи победната точка във финалните секунди. Щабът на противника му подаде контестация, която не бе уважена, така Вангелов прибави още една точка към резултата си. За бронза Вангелов ще излезе срещу германеца Хорст Хер, трети на световно и европейско първенство.

На крачка от малкия финал стигна Рамазан Рамазанов. Европейският вицешампион загуби във втория кръг на репешажите в категория до 74 кг след 0:3 от дагестанеца с унгарски паспорт Мурад Курмагомедов.

Останалите ни представители в първия ден на турнира не успяха да стигнат до срещи за отличията - Микяй Наим (до 65 килограма), Николай Димитров (до 70) и  Иван Стоянов (до74).

В турнира участват над 550 борци от цял свят, а надпреварата носи точки за световната ранглиста, според която състезателите ще бъдат поставени в основната схема на следващите големи състезания - европейско първенство и олимпийски игри.