Локомотив (Пловдив) победи Септември (София) с 2:1 в мач от 25-ия кръг на Първа лига, който се игра на стадиона в "Лаута", предаде репортер на "Фокус".

Матеус Да Силва (43) и Джовани (58) бяха точни за пловдивчани, а Валентин Йосков (81) вкара за гостите. Успехът е едва втори за Локомотив след подновяването на сезона през 2023 година, но тимът все пак е в серия от 5 поредни двубоя без загуба.

Така възпитаниците на треньора Александър Томаш имат вече актив от 43 точки, с който се върнаха на четвърто място във временното класиране.

Черно-белите стигнаха до чисто голово положение още в 3-ата минута. След центриране на Матеус топката не бе избита добре от защитата на Септември и отиде в Бабакар Дион. Той изскочи сам срещу Димитър Шейтанов и отправи удар, но вратарят спаси.

Малко след това Джовани пробва удар от малък ъгъл, но отново стражът на гостите се справи със ситуацията.

В 20-ата минута бе отразен опасен удар на Петър Витанов. При добавката Ерик Сорга шутира в гредата, но и без това бе в засада.

Две минути преди почивката по-активната игра на локомотивци даде резултат. Джовани пусна отличен пас към Матеус, който преодоля Ачков и с прецизен шут с десния крак прати топката в мрежата за 1:0. Това бе първо попадение за бразилеца с екипа на Локомотив.

В 58-ата минута пловдивчани удвоиха преднината си след перфектна атака. Тя бе започната от вратаря Динко Хоркаш, който улови една топка и веднага я подаде на Джовани. Той премина с дрибъл почти целия терен, преодолявайки двама футболисти на съперника. Последва отлично двойно подаване с Димитър Илиев, което изведе Джовани сам срещу вратаря и бразилецът се разписа с техничен удар по земя в долния ляв ъгъл - 2:0.

Малко след това Септември направи невероятен пропуск. Динко Хоркаш изби едно центриране, но топката се удари в главата на Ерик Сорга и се върна при Чешмеджиев. Той пробва удар към опразнената мрежа, но не успя да уцели вратата.

Четвърт час преди края Атанас Кабов прати топката в мрежата, но попадението не бе признато заради засада, която бе потвърдена и с VAR.

В 81-ата минута обаче Септември намали резултата след груба грешка и неразбирателство между Динко Хоркаш и Тодор Павлов. Двамата не се разбраха кой да изчисти топката и я подариха на Валентин Йосков, който безпроблемно я прати в мрежата за 2:1.