Днес в Община Пловдив се проведе поредната оперативка за стадион "Христо Ботев", предаде репортер на Агенция "Фокус". След нея най-после официално бе съобщено колко точно пари не достигат за довършването на съоръжението. Сумата е стряскаща и тя е минимум 26 млн. лева.

Това означава, че от рестарта на строителството до пълното изграждане на стадиона ще бъдат инвестирани 67 милиона лева. Дотук от държавата са отпуснати 25 млн., а общината вече даде 4 млн. (за седалки, тревен терен, препроектиране и нов трафопост). Предстои теглене на заем от общината в размер на 12 млн. лв. За останалите средства не е ясно откъде ще бъдат осигурени. 

Ето какво заяви след разговорите зам.-кметът по строителството Пламен Райчев:

Получих окончателната сметка от изпълнителя, в качеството си на възложител. Хората ми от екипа ще я прегледат за няколко дни. Стойността на обекта е 54 млн. Сега стойността се увеличава с индексациите според методиката за анексирането на договорите за обществените поръчки – с около 20 процента. Това вече бе прието с решение на Министерски съвет. Търсим средства за завършването на целия обект.

Ние като възложители ще пуснем едно искане за дофинансиране на обекта с около 26 млн. лева. Желанието на феновете е стадионът да бъде изцяло завършен. Нашето също. Надявам се, че държавата ще откликне.

Имаше и представители на ПФК Ботев. Те ще питат БФС дали е възможно да се осигурят някакви средства от УЕФА, ако тук се играе финал от голям турнир.

Не мога да се ангажирам с осигуряването на средствата. С парите до момента ще бъде направена изцяло вертикалната планировка, довършване на козирките на Трибуна А и Трибуна В и покриването им. С тази етапност стадионът може да получи лиценз за мачове в Първа лига.

Гледайте в прикаченото видео цялото изказване на Пламен Райчев!