Седем привърженици на Ботев Пловдив бяха изведени днес от Пето РУ на МВР и дадени на съд, предаде репортер на Агенция "Фокус". Феновете са с обвинения за нарушаване на обществения ред по време на градското дерби между Локомотив и Ботев, което се игра в събота на стадиона в квартал "Лаута“.

Освен въпросните 7 привърженици, полицията задържа днес и други двама фенове на "жълто-черните", но те се отърваха само с актове по Закона за охрана на обществения ред при спортни мероприятия.

Ето какво заяви пред камерата на Агенция "Фокус" главен инспектор Костадин Спасов:

"По време на дербито между Локомотив и Ботев бяха извършени множество хулигански прояви. Към настоящия момент са установени 9 лица, спрямо които ще бъде потърсена отговорност по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Седем от лицата бяха отведени към Районен съд – Пловдив за налагането на наказания. Две от лицата са със съставени актове от РУ на МВР Пловдив. Едно от лицата е непълнолетно и спрямо него ще бъдат предприети действия от Комисията за предотвратяване на противообществени прояви от малолетни и непълнолетни лица.

Наказанията, предвидени от закона, са глоби в размер от 1000 до 3000 лева, когато деянието е извършено първоначално, и от 2 до 5 хиляди лева, когато деянието е повторно. Решения ще бъдат взети от Районния съд. Действията на органите на реда продължават и категорично заявяваме, че на всички лица, които са извършили деяния, ще бъде потърсена отговорност от тях.

Пълнолетните лица са на различна възраст – от 20 до 31 години. Едно от лицата извършва такава проява повторно".

Гледайте в прикаченото видео репортаж от арестите пред V РУ на МВР - Пловдив!