Българският футболен съюз категорично осъжда тиражираните намерения за бъдещи промени в закона, засягащ рекламирането на хазартните и бетинг компании у нас. Този пореден опит за печелене на политически дивиденти отчитаме като потенциален катастрофален удар върху българския футбол и българския спорт изобщо, се казва в официалната позиция на футболната ни централа.

Ето какво още допълват по темата от БФС:

Както у нас, така и в целия останал цивилизован свят, лицензираните букмейкъри подпомагат клубове, федерации и състезания – дори най-големите първенства и отбори на планетата рекламират подобни брандове и инвестират приходите от тях в развитието на играта. 

В България повече от две трети от клубовете както на професионално, така и на аматьорско ниво, съществуват именно благодарение на финансиране от бранша, а евентуалното прекъсване на този източник на средства би означавало почти сигурен фалит на повечето от тях.

Уважаеми политици, нивото на българския футбол и на българския спорт не се дължи на хазартните компании, не е резултат от работата на федерации или от липса на талант, а е пряко следствие от пасивността на държавата по отношение на спорта и в частност футбола. Примерите за успехите на съседни нам държави пък са директна заслуга от отношението на съответните власти – както стратегическо, така и финансово. Социалната възвръщаемост от спорта не е трудно измерима, напротив – но за съжаление в България терминът "социална възвръщаемост“ явно е непознат. 

Българският футбол страда заради нежеланието на държавата да се ангажира с него, България няма нормален стадион по същата причина, а докато българският гласоподавател чака стабилен кабинет, вие се каните да ударите по основния, ако не и единствен, източник на средства за съществуването на спорта ни.

Отдавна сме наясно, че футболът е последна грижа за българската държава – освен в случаите, в които се използва за популистки цели. Знаем, че няма как да очакваме помощ, но ви призоваваме поне да не му пречите. Защото настоящите ви намерения и амбиции със сигурност ще се окажат много повече от просто поредната пречка.