Ботев (Пловдив) прекъсна положителното си представяне и приключи със загуба шампионатните си двубои за 2022 година. Жълто-черните отстъпиха на Арда с 1:2 като гости в среща от 18-ия кръг на Първа лига, която се игра на "Арена Арда" в Кърджали.

Антоан Бароан (21) бе точен за гостите, а Лъчезар Котев (68) и Ласана Н'диайе (90+4) се разписаха за Арда. Четвърт час ботевистите играха с човек по-малко заради изгонването на Супрайен.

С поражението възпитаниците на треньора Желко Копич останаха с актив от 19 точки на 10-о място във временното класиране. Арда е с 26 точки на 9-а позиция.

"Канарите" успяха да открият резултата при първия удар към една от двете врати въобще в мача, но с известна доза късмет. Реда Рабей изведе Мохамед Брахими по десния фланг и той падайки, подаде към Антоан Бароан пред дъгата. Французинът отправи шут по земя с левия крак, при който вратарят Анатоли Господинов се намеси неадекватно и топката влезе в мрежата за 0:1. Това бе 10-и гол за Бароан от началото на сезона.

Десетина минути по-късно Тонислав Йорданов изскочи сам срещу вратаря на Ботев и отбеляза, но голът не бе признат заради засада на нападателя.

В 38-ата минута Лъчезар Котев шутира от над 25 метра, но топката се отби от гредата зад Хидайет Ханкич.

Натискът на Арда след почивката доведе до резултат в 68-ата минута. Ковачев се откъсна по десния фланг и видя добре Йорданов, който продължи към Лъчезар Котев. Първият удар на халфа срещна тялото на защитник в жълто-черно, но при втория опит Котев бе точен за 1:1.

Четвърт час преди края "канарите" останаха в намален състав. Супрайен получи директен червен картон след изключително груб фаул срещу откъсващия се в предни позиции Ковачев.

В 84-ата минута гредата за втори път спаси гостите в двубоя. Христо Иванов отправи бомбен шут в сглобката, при който топката тупна пред голлинията и се върна към Ласана Н'диайе. Той я прати в мрежата, но попадението правилно бе отменено заради засада.

В 4-ата минута на добавеното време Арда стигна до пълен обрат в резултата. Ласана Н'диайе получи перфектен пас от Милен Желев, овладя с едно докосване и от близо простреля вратаря за 2:1. Ситуацията бе разгледана от VAR за евентуална засада на нападателя, но такава нямаше.