Фенклубът на Локомотив Пловдив използва официалната си страница във Фейсбук, за да публикува отворено писмо до "черно-белите" привърженици, кмета на града Здравко Димитров, зам.-кмета Пламен Райчев и до компетентните органи на общинско и държавно ниво. Темата е реконструкцията на стадиона в квартал "Лаута".

Агенция "Фокус" публикува съобщението без редакторска намеса:

До

Привържениците на Локомотив Пловдив

Здравко Димитров, Кмет на Пловдив

Пламен Райчев, Заместник-кмет "Строителство и инвестиции“

Компетентните органи на общинско и държавно ниво

Галопиращата инфлация през последните месеци представлява предизвикателство пред изграждането на комплекс "Локомотив“. Неочакваното повишение на цените е риск за цялостния строителен процес, а ненавременното завършване на който и да е строителен обект в предвидените срокове го компрометира от морална и инженерна гледна точка.

Ето защо, за избягването на такива ситуации, с каквито се сблъскваме в ежедневието си, и за гарантиране на строителството в разумни срокове във връзка с комплекс "Локомотив“ е необходимо да бъде взето предвид следното:

- Индексация на параметрите на поръчката за изграждането на трите трибуни; При тези темпове на инфлация, предварително определената сума няма да бъде достатъчна за довършването на трибуна "Спортклуб“, която е с най-голям капацитет;

- Допълнителни средства за да се гарантира строителството на централната трибуна и вертикалната планировка на целия обект;

- Подмяна на тренировъчните терени на стадиона;

- От естетична и функционална гледна точка е целесъобразно изграждането на ъглови сектори на стадиона, а осветлението да бъде съобразено с това. 

- Съвременните условия на провеждане на футбол налагат подмяна на терена с такъв с отопление. 

- Оборудване на трибуните с цел стадионът да получи 4та категория;

- Изграждане на пансион в комплекса – задължителен "аксесоар“ на всеки съвременен спортен обект;

- Не на последно място, изграждане на пътна инфраструктура, свързваща бул. "Цветан Лазаров“ и бул. "Менделеев“. Това е особено актуален въпрос, предвид трафика в Пловдив през последните години. 

- Изграждане на паркинг пред стадиона, заложен градоустройствения план. Това също има отношение към проблема с трафика, защото липсата на подходящо съоръжение около стадиона води до натоварен трафик във времето около провеждане на футболните срещи на Локомотив;

- Възстановяване на селището на бесите – проект с висока културна стойност, който е от значение за целия град. 

След провеждане на консултации беше направена предварителна оценка, че приблизителна сума, необходима за посоченото по-горе е в размер на 32 750 000 лв.