От есента Шампионска лига ще е с нов формат. Той ще включва 36 отбора. Германия и Италия получиха по една допълнителна квота и 5-ият в крайното класиране на двете първенства ще участва в най-авторитетния европейски клубен турнир. Причината е силното представяне на италианските и германските състави в Европа през последните години.

До момента класиралите се за груповата фаза са: Манчестър Сити, Арсенал, Ливърпул, Астън Вила, Реал Мадрид, Барселона, Жирона, Интер, Милан, Болоня, Ювентус, Байер Леверкузен, Байерн Мюнхен, Щутгарт, РБ Лайпциг, Борусия Дортмунд, ПСЖ, Монако, ПСВ Айндховен, Фейенорд, Спортинг Лисабон.

5-ият италиански представител ще бъде определен между Аталанта, Рома и Лацио, които си оспорват 5-ата позиция в Серия "А". Испания чака Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао да решат четвъртия от Ла Лига. Във Франция Лил, Брест или Ница ще е третият отбор в Шампионска лига според крайното подреждане от Лига 1.

Белгия, Шотландия и Австрия още нямат излъчен първенец и не е известен носителят на квотата. В Португалия тя ще е една - за Спортинг Лисабон. Останалите 9 ще се определят и разпределят между състави от страни с по-нисък коефициент.