Първият мач от сблъсъка между АЕК (Атина) и Динамо (Загреб) от третия квалификационен кръг на Шампионска лига бе отложен след трагичния инцидент в гръцката столица вчера. 22-годишен фен на АЕК бе намушкан смъртоносно с нож от хулигани на хърватския тим, които са дошли в Атина, въпреки забраната на УЕФА за гостуваща агитка.

Около 150 привърженици на Динамо са нападнали местни жители и фенове вчера около 23:00 часа местно време, а починалото момче е било намушкано няколко пъти. Хулиганските прояви са прераснали в масови безредици, а полицията е използала сълзоторен газ, след което е арестувала близо 90 човека.

Днес сутринта е била организирана спешна среща с участието на представители на АЕК , Динамо, полицията и УЕФА. От гръцкия клуб подчертаха, че държат отговорни за случилото се хърватите и полицията и са напуснали събирането.

"В този момент смятаме за немислимо и ненормално да участваме в среща, докато сме в траур за загубата на живота на един от нашите фенове. Особено след като присъстват представители на Динамо. АЕК държи Динамо напълно отговорни, тъй като те са знаели за пътуването на феновете. Възможно е дори да са знаели за намеренията им. Те не са информирали никого. Единственото, което казаха на вчерашната среща, е, че вероятно 30 техни фенове са закупили билети и ще се опитат да влязат по време на мача", заяви вицепрезидента на АЕК Георгиос Космас, след което се изказа претенции и към гръцката полиция.

"Вторият главен виновник е полицията - защото конвоят с феновете на Динамо премина необезпокояван през цяла Гърция и позволи на хърватите да направят среща с криминални фенове на друг отбор", каза още той, като подчерта, че гърците още вчера са предупредили за възможни инциденти с хърватските фенове, но те са били игнорирани. "В този момент не е възможно, АЕК не може да участва в никаква среща, в присъствието на хората от Динамо", завърши Космас.