Българският национален отбор изпрати най-слабите европейски квалификации в историята си, завършвайки своята група на последно място с 4 точки без нито една победа в 8 мача.

Възпитаниците на Младен Кръстаич и Илиан Илиев бяха в група с Унгария, Сърбия, Литва и Черна гора. Оказва се, че въпреки позорното ни представяне в пресявките, България е била изключително близо до участие в предстоящите баражи, които определят участниците в плейофите за ЕВРО '24.

Националите ни щяха да играят на бараж, ако през миналата година бяха спечелили гостуването си на футболното джудже Гибралтар от Лигата на нациите.

Срещата, която приключи 1:1, направи така, че България завърши на второто място с 9 точки в онази група от Лигата на нациите, която Грузия спечели убедително, докато Северна Македония и Гибралтар завършиха зад нас.

Въпросните 9 точки класираха националния ни тим на осмо място в общото класиране на Лига "С" от турнира, в който първите четири имаха гарантирано място на бараж, в случай че се провалят в квалификациите.

От тази Лига чрез квалификации на ЕВРО '24 се класира Турция, което даде шанс на петия в класирането да играе бараж. Това е тимът на Люксембург, който спечели 11 точки в Лигата на нациите.

Ако България бе победила Гибралтар, също щеше да има 11 точки, но по-добрата ни голова разлика щеше да ни сложи пред Люксембург. При подобни обстоятелства, на 21 март България трябваше да гостува на Грузия, а евентуална победа в Тбилиси щеше да прати отбора ни в директна битка за класиране на Европейското срещу някой измежду Гърция и Люксембург.