Европейската футболна централа - УЕФА определи начина на класиране на тимовете за най-мащабното световно първенство по футбол - това през 2026-а година.

Домакини на Мондиала тогават ще бъдат САЩ, Канада и Мексико.

Вече е ясно, че форумът ще бъде с рекордните 48 участници вместно сегашните 32.

За Европа са отредени 16 квоти, което е с 3 повече спрямо сегашния формат.

Квалификационната кампания в зона "Европа" ще започне през март 2025 г. с групова фаза, която ще завърши осем месеца по-късно.

УЕФА ще разпредели отборите в 12 групи от по четири или пет отбора, като за Мондиал 2026 ще се класират директно само победителите в групите.

Останалите четири визи за САЩ, Мексико и Канада ще бъдат разиграни през март 2026-а в четири плейофни мача, с една повече от тези за Мондиал 2022. В плейофите ще влязат отборите, завършили на второ място в своята квалификационна група - 12 на брой.

Към тях ще се прибавят най-добрите четири състава от Лигата на нациите - издание 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите.

Тези 16 отбора ще минат през жребий, който ще ги разпредели в общо осем полуфинални двойки. Тези двойки ще излъчат четири финални плейофа за последните четири европейски места за Мондиал 2026.

Все още форматът "12+4" не е потвърден от ФИФА, но от УЕФА информираха официално, че именно това ще бъде предложението от Нион към Цюрих.