Българският национален отбор по футбол ще играе контрола срещу Иран тази вечер от 19:00 часа на ст. "Христо Ботев" в Пловдив, като двубоят ще бъде ръководен от сърбина Лазар Лукич.

Това ще бъде дебютен мач за националите на "Колежа", след като последните срещи се провежаха на "Хювефарма Арена" в Разград.

Мачът срещу трикратните шампиони на Азия ще бъде генерална подготовка за гостуването ни на Черна гора на 10.09 в еропейска квалификация. България заема 4-то място във временното класиране на Група "G" с 2 точки след 4 изиграни срещи. Последната победа на България е от миналия септември, когато победихме Северна Македония с 1:0 в Скопие в  Лигата на нациите.

Националният селекционер Младен Кръстаич обяви група от 25 футболисти за предстоящите два мача, като в нея попаднаха дебютанти Димитър Митов от шотландския Сейнт Джонстън, Лукас Петков от Гройтер Фюрт и Преслав Боруков от Арда. Защитникът на Специя Петко Христов също попадна в групата, но той няма да бъде на разположение на сръбския специалист заради травма. Неговото място бе заето от Кристиан Димитров от Левски.

С контузии са още Мартин Минчев от Спарта Прага, Светослав Вуцов от Славия и Антон Недялков от Лудогорец, докато халфът на ФК Лос Анджелис – Филип Кръстев, изобщо не бе повикан в състава.

Към момента Иран заема 22-ро място в ранглистата на ФИФА. Азиатската държава участва на последните три световни първенства през 2014, 2018 и 2022 г.

От групата на наставника Амир Галеноаи заради контузия отпадна бранителят на Кайзериспор Маджад Хосейни.