В последните дни ръководителите на БФС усилено опитваха да си измият ръцете за неразборията около мача с Унгария с УЕФА. Те се надпреварваха да казват, че именно евроцентралата е препоръчала и дори разпоредила срещата първо да се премести в Пловдив, а и да се изиграе при закрити врати.

В социалните мрежи обаче от вчера обикаля първото писмо, което изпълнителният директор Борислав Попов е изпратил на генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис, като още в него са предложени мерките, които впоследствие от Нион одобриха.

"Уважаеми г-н Теодоридис, обръщам се към вас във връзка с предстоящата квалификация за ЕВРО 2024 между България и Унгария. Мачът е на 16 ноември 2023 г., четвъртък, от 21:45 ч. местно време на Националния стадион "Васил Левски“ в София.

БФС получи множество предупреждения и официален сигнал от МВР и Столичната дирекция на вътрешните работи, че по време на мача се организира масов фенски протест и има значителни рискове от целенасочено гражданско неподчинение като средство за искане за оставката на ръководството на БФС.

Този протест, който е поредното усилие на г-н Димитър Бербатов и неговия екип да свалят легитимния президент и ръководство на БФС, беше разгласен в социалните и масовите медии и не само набира скорост, но и се разширява в конкретни призовавания за умишлени действия на привържениците срещу протоколите и наредбите на УЕФА, за да бъдат санкционирани БФС и националният отбор.

Във връзка с това бих искал да помоля вас, г-н Теодоридис, и експертите в УЕФА за съвет как БФС да се справи със ситуацията. За съжаление, имахме умишлени провокации на тълпата в миналото (България срещу Англия, 14.10.2019 г., квалификация за ЕВРО 2020), поради което бихме искали да поискаме вашата подкрепа и опит по този чувствителен въпрос.

Въпреки че съм сигурен, че организаторите на мача от администрацията на БФС и местните право прилагащи органи ще направят всичко възможно, за да неутрализират заплахите, все пак бих искал да получа мнението на УЕФА за адекватните начини за справяне с това – било то частично или пълно затваряне на стадион, затягане на процедурите за сигурност и влизане, смяна на мястото или всяко друго предложение, което може да имате. Благодаря ви предварително за съдействието в тази сложна ситуация“, гласи писмото на Борислав Попов, цитирано от "Тема Спорт".