На днешния 21-и май преди точно 100 години българският ни национален отбор по футбол изиграва първия си мач. Това се случва на стадион "Зимерингер“ във Виена, където сме победени от Австрия с 0:6

Създаването на представителен състав, който да участва на Олимпийските игри в Париж, е една от основните дискутирани теми на учредителния конгрес от Българската национална спортна федерация (16-18 декември 1923 г.). В началото на следващата година се стига до формирането на такъв, а по препоръка на деятеля Хуго Майзъл за първи селекционер е избран 26-годишният ляв полузащитник на Рапид Виена Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, но по логистични причини отпадат 6-има.

На 13 май българската група започва пътуването си. От София до Лом те се придвижват с влак, а до Виена - с парахода "Сатурнус“. Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици свои сънародници, които изразяват подкрепата си към тях. 

На 21 май 1924 г. България излиза срещу Австрия в следния състав:

Петър Иванов - Вертер, Александър Христов - Шкубата, Симеон Янков - Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов - Найдо, Димитър Мутафчиев - Мърцо, Никола Мутафчиев - Колишчето, Цветан Генев – Цеко, Константин Мазников - Дяволето, Кирил Йовович - Вагонетката.

Запазени са прозвищата им, тъй като по това време те са почти толкова известни, колкото и имената им. От първите ни национали 9 са играчи на Левски. Димитър Манолов е представител на Славия, а капитанът Боян Бянов - на варненския Тича. Срещу себе си българите имат една от водещите футболни сили в Европа, което в комбинация с липсата на опит и прекалената амбиция водят до поражение с 0:6.

Няколко дни по-късно "лъвовете" дебютират на Олимпийските игри в Париж, където губят от Ирландия с 0:1. БНСФ е приета за член на ФИФА и страната става част от световното футболно семейство.