6 от 6, но далеч от отличен 6. Толкова двубоя изигра мъжкият ни национален отбор откакто през ноември Илиан Илиев пое "трикольорите". Макар наставникът на Черно море да е най-светлият лъч сред колегите си по родните ни терени, сега той е изправен пред най-голямото си предизвикателство. Мнозина знайни и незнайни фигури бяха нагърбени с привилегията да възродят онези лъвове, които преди 20 години по това време летяха за Европейското в Португалия - последният голям форум, на който "трикольорите" бяха.

След смяната на селекционера, България записа 5 равенства и една победа. В това число и "престижното" реми със Словения вчера. Страна с квадратура от 20 хиляди километра и население с по-малко от милион повече спрямо София. Най-голямата звезда на един от участниците в Евро 2024 бе Ян Облак, който бе хванат като риба на сухо от капитана ни Кирил Десподов при изпълнението на наказателен удар.

Състав, оформен от звезди повечето пъти е таралеж в бельото, ако не се казваш Реал Мадрид. В този ред на мисли е хубаво, че отборът ни не е изпълнен с плеяда от именити състезатели по подобие на Англия, Португалия или Германия.

За играчите ни е положително да трупат опит, рутина и самочувствие срещу участници на еврошампионата през последните 8 месеца, откакто Илиев е начело. Всеки и най-вече футболната ни централа в края на деня обаче ще съди по резултатите. На някои български привърженици може да се замажат очите, че в 6-те мача с Илиев нямаме загуба, но единственият успех бе над екваториалното страшилище Танзания с 1:0. Държава, която може би мнозина от нас дори не са сигурни на кой континент е, ако не са отличници по география. Почитателите и мечтателите все пак заслужават повече и трябва да изискват още. Хиксовете в последните месеци няма да върнат хората по трибуните на Националния стадион, а ще ги накарат по средата на полувремето да станат от дивана пред телевизора и просто да отидат за цигари.

4 от 5-те равенства бяха срещу състави, които ще са на Европейското първенство, но това не бива да е на всяка цена мерило за класата им, защото почти никой от тях няма да премине груповата фаза. Сърбия и Словения са в група с Англия и Дания, Румъния е в компанията на Белгия, Словакия и Украйна, а Унгария е при домакина Германия, Швейцария и Шотландия.

В днешни дни форматът на класиране за еврошампионат е по-отворен, предлага не една вратички, а участниците там са много повече спрямо преди години, ала въпреки това и този път останахме пас. Половината Балкански полуостров обаче грабна възможността и в следващия месец ще си сверява часовника, вдигайки пазарната цена на играчите си по германските терени.

3 от граничещите с България страни заминават до броени часове за Европейското първенство: Румъния, Турция и Сърбия. Останалите балкански отбори на Евро 2024 ще са: дебютантът Албания, който първи пристигна в Германия, Словения и Хърватия.

През септември започва нов цикъл с Лигата на нациите, където ще играем с Беларус, Северна Ирландия и Люксембург. Нова песен, но дали ще е за огън или поредният лед, дори октоподът Паул, предсказал, че Испания ще стане световен шампион в ЮАР, не би могъл да види.