Селекционерът на националния тим на Румъния Еди Йорданеску има притеснения заради няколкото контузени футболисти в селекцията му, преди контролите на отбора срещу България и Лихтенщайн.

Един от финалистите на Евро 2024 посреща българите на 4 юни (вторник) от 21:30 часа на стадион "Стяуа" в район "Генча", а три дни по-късно играе и с тима от малкото алпийско княжество.

Европейското първенство започва на 14 юни, а Румъния ще дебютира на 17 юни срещу Украйна. Северните ни съседи се завръщат на голям форум след осем години пауза, като през 2016 година пак бяха на Европейско.

Селекционерът на румънския тим извика предварително 28 играчи за турнира в Германия.

С медицински проблеми в лагера на Румъния са Андрей Бурка и Деян Сореску, като в щаба имат съмнения за още двама играчи.

"Голямото ми безпокойство е медицинската ситуация. Имаме двама играчи, които влязоха с проблеми, полагат се големи усилия да ги възстановим – заяви Еди Йорданеску. - Не знам дали ще имаме някой от тях на разположение за първия мач. Освен това има двама други проблемни играчи, за които не знаете. Няма да казвам нищо, но единият е с повърхностен проблем. Колкото до втория - дано да не е нещо голямо. Не мога да навлизам много в тази тема, не познавам всички елементи, чакам обратна връзка от медицинския персонал. Знам, че работят на пълен капацитет“.

Специалистът призова за изключително сериозно отношение към предстоящите контроли с България и Лихтенщайн.

"Преди всичко трябва да напуснем терена здрави“, заяви Еди Йорданеску на срещата с медиите.

Относно удължаването на договора си, който изтича в края на турнира, Йорданеску подчерта, че за него приоритет е развитието на Румъния на Евро 2024, а не този аспект.

"Моят фокус е върху двата приятелски мача, имаме два теста от голямо значение и трябва да се съсредоточим там – анализира специалистът. - Що се отнася до мен, това сега не е приоритет, а финалният турнир. Това е предизвикателство номер 1".

След това той беше попитан и какво точно очаква от мача с "лъвовете", които не са в най-доброто си състояние от доста години. Но като човек, работил и в България в кариерата си, откри някои очаквания за приятелския двубой във вторник.

"Минаха много години, откакто спечелихме срещу България за последен път. Това е мотивиран отбор. И е тест, който ще бъде предизвикателство. Но и това е нещото, което искахме“, каза Йорданеску.

Специалистът отбеляза, че приятелските срещи с България и Лихтенщайн "cа полезни проверки, в които той ще се опита да даде шанс на определени играчи да покажат стойността си с фланелката’’. 

"Ако дойдеш в националния отбор, това означава, че си стойностен играч. Подобно на пъзел, всеки играч трябва да влезе и да донесе нещо на тима", заяви още Йорданеску.