Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев направи официално изявление пред медиите преди организираната в сградата на ММС среща между представители на БФС и представители на изключените 145 клуба.

В началото на своето изказване министърът засегна темата за мача България – Унгария.

"Преди около час и половина при нас постъпи молба да осигурим възможност мачът между България и Унгария да се проведе на Националния стадион. Последните дни се натрупа някакво напрежение къде да бъде мачът и в кой град."

"Естествено, ние оказваме пълно съдействие и разпоредихме на Национална спортна база да окаже пълно съдействие за организирането на мача."

"Това, което е много жалко и аз лично много съжалявам е, че мачът ще се проведе на затворени врати. В крайна сметка магията на футбола се крепи на взаимната връзка между футболистите и техните фенове и привърженици."

"А да не можеш да подкрепиш националния отбор – някой ще дава обяснения защо се стигна до тук и защо трябваше да се затварят вратите. При положение, че стадионите са строени с трибуни и тези трибуни трябва да се мъчим да ги пълним, а не да ги затваряме."

"Ние ще търсим решение и някой ще трябва да отговаря. Ако някой иска да протестира - той има право да направи това. Тотално се разграничаваме да има расистки обиди и други провокации. Но който иска да протестира – явно има причина да протестира", като след това изказване последваха бурни аплодисменти в залата.

"Какво правим с другия мач, а с по-другия? Пак ли ще е при закрити врати? Това само генерира още по-голямо напрежение. Абсурдна е ситуацията!"

"Важно е да се знае, че държавата си е на мястото. Важното е да подсигурим да се проведе този мач, защото в противен случай няма да ви обяснявам какви ще са щетите за нашата страна. Искрено съжалявам,че той ще се проведе на затворени врати."