Националният селекционер на България - Илиан Илиев, говори преди участието на мъжкия ни отбор на приятелския турнир в Азербайджан, който е организиран от ФИФА. България ще има две контроли с домакините и с Танзания.

Ето какво сподели старши треньорът на Черно море пред азерското издание "azerisport.com“.

- Този месец вашият отбор ще участва в мини-турнира от FIFA Series в Баку. Ще доведете ли повечето играчи от първия отбор тук или искате да тествате други играчи?

Поканихме 26 футболисти, 14 от които играят в чужбина. Някои от играчите, които виждаме в националния отбор, ще отидат в младежкия отбор. Факт е, че българския национален отбор до 21 години го очакват много важни квалификационни мачове.

- В Баку ще играете с Азербайджан и Танзания. Какво ще дадат тези мачове на вашия отбор?

Първо искам да отбележа, че приехме предложението да участваме в този турнир, тъй като Азербайджан създава много добри условия за нас. Освен това, няма да се налага да пътуваме твърде далеч. Освен това самият националът на Азербайджан е много добър отбор. Това е сериозен съперник, отбор, който победи Швеция с 3:0, заслужавате уважение. Освен това в националния отбор на Азербайджан има много играчи от Карабах, който се състезава успешно в Лига Европа. Между другото, вече се разбрахме да проведем приятелски мач с вашия отбор в България. Що се отнася до националния отбор на Танзания, те също са добър отбор, който участва в последната Купа на африканските нации. Ще бъде интересно да играем и срещу тях.

- Интересното е, че много българи играха в Азербайджан, но сега вече не са тук. С какво мислите, че е свързано това?

Като старши треньор на Черно море и на националния отбор на България смятам, че би било добре български футболисти да играят в Азербайджан. Имате конкурентно и добро първенство. Времето ще покаже всичко. 

- Какво можете да кажете за представянето в Карабах на двамата Андраде – Патрик и Леандро, които преди това играха под ваше ръководство в Черно море? Общувате ли с тях?

Следим представянето на нашите бивши играчи. Доволни сме от успеха на Патрик и Леандро. Но честно казано, не общувам често с тях. Надявам се да ги срещна в Баку.

- Азербайджанският защитник Джалал Хюсейнов играе за българския Арда. Виждал ли сте играта му и какво можете да кажете за него?

Като старши треньор на Черно море съм гледал всички мачове от българското първенство. Хюсейнов го познавам много добре. Той е млад. Мисля, че българската лига ще му помогне да израсне професионално.