Националният отбор по футбол ще играе със специални нови фланелки в предстоящите евроквалификации срещу Литва и Сърбия, обявиха от БФС. Новата екипировка е на един от водещите производители на спортна екипировка в света – Macron, като е посветена на стогодишния юбилей на централата и на представителния тим.

След като използваха временни екипи на Macron в мартенските си мачове, в настоящите срещи футболистите ни за пръв път ще представят специално изработени за повода фланелки, гащета и чорапи, които ще бъдат пуснати в продажба и в търговската мрежа на БФС.

За пръв път в модерната си история националните отбори на България ще имат три различни екипа, като в двубоите си срещу Литва и Сърбия от квалификациите за Евро 2024 ще заложат на традиционната бяла фланелка, а останалите две разновидности ще бъдат представени в следващите седмици като част от честването на годишнината от организирания футбол у нас.

Отличителен графичен елемент и в трите екипа е релефната материя и на трите фланелки, вдъхновена от Голямата базилика в Плиска, един от най-важните паметници на ранно-средновековната българска култура. Елементът присъства и в чорапите на отбора, които са както следва – червени, бели и златни.

Материята на екипите – Eco Softlock, също е от най-високо качество, с Eco Micromesh гръб, който осигурява допълнително проветряване по време на мач. Гащетата пък са в модерната "баскетболна“ кройка и завършек в златно. На гърба на всички фланелки е юбилейното лого на Българския футболен съюз, представено по време на церемонията "Футболист на годината“ в началото на 2023 година. Всички екипи са от еко-материя, произведена на 100% от рециклирана пластмаса (13 половинлитрови пластмасови бутилки се използват за направата на една фланелка), което пък е в тон с посланието за устойчивост и отговорност към околната среда.

Представянето на новите екипи е кулминацията от първата съвместна колекция на БФС и Macron, която включва цялостно екипиране на всички национални отбори на България до 2028 година.

Базираната в Болоня компания Macron набира сериозна скорост на световния пазар, като в момента се намира в "Топ 3“ на производителите на спортна екипировка от гледна точка на обем и брой клиенти. Брандът е официален партньор на УЕФА за производство на съдийска екипировка, а от началото на сезон 2022/2023 г. облича и реферите от родния професионален футбол.