Вдовицата на бивш играч на Манчестър Юнайтед, Блекбърн Роувърс, Дъндий Юнайтед и Арброут е подела борба за премахването на играта с глава от футбола.

Франк Копел почива 16.04.2014 г. от деменция на 65-годишна възраст. Копел, който се жени за Аманда Копел през 1969 г., е роден на днешната дата (28.03) през 1949 г.

"Днес трябваше да празнуваме неговия 75-и рожден ден и да се радваме на старините си заедно. Вместо това, аз го оплаквам всеки ден вече 10 години", споделя Аманда пред британската медия iTV.

Вдовицата на Франк вярва, че той е диагностициран с деменция заради множеството травми в следствие на повтарящи се удари глава в глава със съперникови играчи в дуел за висока топка, както и от безброй изстрелите с глава по коженото кълбо, било то на мач или на тренировка.

"Футболът трябва да се промени, защото играта е бавна, но сигурна и мъчителна смърт, щом ударите с глава по топката все още са част от нея. Спортът се казва футбол, не хедбол и правилата трябва да бъдат променени. Играта с глава трябва да остане в миналото. Особени при подрастващите. Франки обичаше играта, но никога не съм си и представяла, че тя ще ми го отнеме по такъв начин", споделя Аманда Копел.

Франк Копел е диагностициран с деменция през 2008 г. - 24 години след като е прекратил професионалната си кариера. След тежката диагноза, г-жа Факел започва да си партнира с лобистката група Heading Out, която е създадена от бившия журналист Майк Едуардс. Той се отказва от кариерата си, за да се грижи за майка си, която също е диагностицирана с деменция. Целта на групата е футболът тотално да забрани играта с глава на всички нива до 2030 г.

Въпросната организация цитира извадки от научни изследвания, които показват, че футболистите са с 3.5 пъти по-голям шанс да бъдат диагностицирани с нервопатологични заболявания като деменция. За защитниците шансът се увеличава до 5 пъти.

"Още от ранна детска възраст научаваме, че не трябва да играем с ръце. Сигурен съм, че можем да научим децата си да не играят и с глава. Шотландия са лидер в този аспект. Там забраниха на децата да играят с глава по време на тренировки, а на професионалистите им е забранено да играят с глава 24 часа преди и след мач. Иска ми се да видя тази практика да бъде въведена напълно след Световното през 2030 г. Това е разумен срок. Премахването на играта с глава ще спаси живота на играчите", заявява Майк Едуардс.

Преди три години футболната асоциация на Англия представи наръчник за Игра с глава по време на тренировки, който елиминира или силно ограничава играта с глава при децата под 12 години. От ФА излязоха с твърдението, че искат да уеднаквят мачовете с тренировките във определени възрастови групи и да продължат с опитите за ограничаване на играта с глава.

"Ограничаването на играта с глава при подрастващите ще помогне за създаването на по-технични играчи, които умеят да контролират топката на земята и по този начин ще им помогнем да получат по-добри умения, когато са във владение на топката", пише във въпросния наръчник.