ФИФА потвърди 8 европейски клуба, които ще участват в първото издание на Световното клубно първенство през 2025-а година, след което представи и пълния формат на новия турнир.

Челси (Англия), Реал Мадрид (Испания) и Манчестър Сити (Англия) се класират като последните 3 победителя в Шампионска лига. Четвъртият от квотата на европейските клубни шампиони ще е победителят от 2024-а година, допълни ФИФА.

Още 5 клуба - Байерн Мюнхен (Германия), ПСЖ (Франция), Интер (Италия), както и португалските Бенфика & Порто се класират заради коефицента си в ранглистата на УЕФА. Още 3 отбора от Европа ще добият право на участие по ранглиста, но няма да се допускат повече от два от страна, освен ако повече от два не са победители в Шампионска лига.

Световното клубно първенство през 2025-а година ще e първото в този толкова разширен формат с 32 участника. То ще се e от 15-и юни до 13-и юли в САЩ.

32-та състава ще са разпределени в 8 групи по 4, като за елиминациите ще се класират първите два от всяка група.

Другите, които вече имат място на супертурнира в САЩ, са Ал Ахли (Египет) и Уидад Казабланка (Мароко) от Африка, Ал Хилал (Саудитска Арабия) и Урава Ред Даймъндс (Япония) от Азия, мексиканските Монтерей и Клуб Леон, както и Сиатъл Саундърс (САЩ) от Зона КОНКАКАФ. Оукланд Сити от Нова Зеландия ще представя Океания, а бразилските Палмейрас, Фламенго и Флуминензе са от квотата на Южна Америка. Те са и първото изключение за повече от два отбора от една страна, тъй като всички са носители на Копа Либертадорес - еквивалент на Шампионската лига за региона.

Общо Европа ще има 12 клуба, Южна Америка - 6. Африка, Азия и Зона КОНКАКАФ ще са представени от по 4. Океания има една квота, а също една има и страната домакин - в случая САЩ.

Тези, които се класират по ранглиста, ще са определяни на базата на 4-годишен критерий от постоянство в резултатите. За всички зони, без Европа, отборите ще получават по 3 точки за победа, една за равенство, 3 допълнителни точки за класиране в следващ етап на турнир. В Европа отборите ще получават по две точки за победа, една за равенство, 4 за преминаване от груповата фаза, 5 точки за участие на 1/8-финал и по една точка за преминаване на всеки следващ елиминационен етап.