Новите екипи на националния отбор на Англия станаха обект на политически дразги в британския парламент. Преди няколко дни американската компания Найк представи новата екипировка на "Трите лъва" за предстоящото европейско първенство, но един детайл на яката на тениските е на път да ядоса безкрайно много местните фенове.

Става въпрос за Кръста на Сейнт Джордж, който символизира английското знаме (червен кръст на бял фон). В новите екипи на Англия въпросните кръст е наполовина в червено, докато хоризонталната линия е в лилаво, синьо и тъмно-синьо.

Министър-председателят на Великобритания - Руши Сунак, каза следното:

"Когато става въпрос за националните ни флагове, не трябва да ги пипаме, защото те са източник на гордост, идентичност. На това кои сме ние, те са перфектни такива, каквито са", заяви той.

Държавният секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство - Люси Фрейзър, също коментира "подобрението на Найк":

"Мнението на феновете винаги трябва да е на първо място, а в този случай е очевидно, че никой не ги е послушал. Нашето национално наследство, включително кръста на Свети Джордж, ни сплотяват. Да си играеш с това е безсмислено и ненужно", заяви Фрейьър.

От Найк обясниха, че дизайнът на въпросния кръст е цветова препратка към горнищата, с които Англия играе на световното първенство през 1966 г.

Лидерът на лейбъристката партия - Кийр Стармър, също коментира темата:

"Знамето на Англия е използвано от всички. То ни обединява, няма защо да го променяме. Просто трябва да се гордеем с него. Затова мисля, че въпросното знаме трябва да бъде преправено в оригиналния му вид. Не мисля, че дори те могат да ви дадат ясен отговор защо са решили да го сменят", заяви Стармър, който освен това смъмри Найк за високите цени на тениските.

"Автентичната" версия на екипа струва 124.99 лири за възрастни и 119.99 за деца, докато по-евтината реплика струва 84.99 за възрастни и 64.99 за деца.