Родният национал Илия Груев играе все по-уверено за втородивизионния английски тим Лийдс. 23-годишният дефанзивен полузащитник премина в клуба от Йоркшир в началото на септември миналата година и вече има 15 мача във второто ниво на Англия и ФА Къп взети заедно.

В 4 от последните 5 мача на Лийдс българинът започна като титуляр и остана на терена до самия край на мача. Впечатляващи бяха последните две срещи на юношата на Вердер Бремен. Брилянтната игра на българина с германско гражданство в центъра на терена е подкрепена и от статистиката - срещу Кардиф Груев сбърка само 2 от 70-те си паса. Срещу Престън Груев даде 49 успешни подавания от 57 опита. Вчера Лийдс постигна четвърта поредна победа във втория ешелон на Англия, а Груев отново бе с основна заслуга за чистата мрежа срещу Норич - 68 докосвания до топката и само 3 грешни паса от 61 опита.

Фен страниците за Лийдс в социалните мрежи започват да обръщат все по-голямо внимание на играта на Груев и макар сравнения с играч като Серхио Бускетс да са малко подранили, то отиграванията и спокойствието, което Груев демонстрира по терените в Англия, го превръща в един от любимците на феновете.

Старши треньорът на "белите" - Даниел Фарке, засипа с похвали Груев за скромността и работната му етика.

"Един от най-големите професионалисти, с които съм работил", заяви 47-годишният специалист, който изкара 4 сезона начело на Норич и вкара "канарчетата" във Висшата лига.

Местните издания в Йоркшир също заслужено хвалят родния играч. Сайтът Leeds-live му даде оценка 8/10 при победата над Норич, като единствените други играчи с подобна оценка са 26-годишният защитник Джо Родон и 21-годишният офанзивният халф Джорджиньо Руте.

Вчера официалният YouTube канал на клуба пусна видео интервю с Груев, чието заглавие е повече от красноречиво - "Илия 'Гройф' Груев".

Трансферната сума, която Лийдс плати на Вердер за услугите на Илия така и не стана официално публично достояние, но според различни медии цифрата е около 5 милиона паунда. "Кражба", "пладнешки обир" и "сделката на века" са малка част от определенията, с които феновете в бяло хвалят играта на българина.

В момента Лийдс заема 4 място във временното класиране на Чемпиъншип - на 2 точки, но и с мач повече от намиращия се на второ място тим на Ипсуич. До края на сезона остават още 17 мача, а до момента отборът е най-добрият домакин в цялото първенство - 37 точки от 15 срещи на "Елън Роуд" и единственият отбор, който все още няма загуба на свой терен.

Талантът на Груев е безспорен, а футболният му интелект може да го превърне не само в основен футболист на Лийдс, но и в капитан на "белите" някой ден. Остава да почакаме...