Върховният съд на Италия оправда посмъртно геният на световния футбол Диего Армандо Марадона по обвинение в укриване на данъци, слагайки край на 30-годишна съдебна битка между бившия нападател на Наполи и данъчните власти.

Феноменалният аржентинец бе обвинен, че е използвал прокси-компании в Лихтенщайн, за да избегне някои данъци при получени плащания за използване на имиджовите му права от Наполи в периода между 1985 и 1990 година.

"Всичко приключи вече и мога ясно да заявя без да се страхувам, че ще бъде опровергано. Диего Марадона никога не е укривал данъци“, обяви с гордост адвокатът на Марадона Анджело Пизани.

В средата на декември миналата година Касационният съд в Рим отмени присъда от 2018 година, показва съдебен документ.

Разследванията на данъчните плащания на футболиста започнаха в началото на 90-те години на миналия век и доведоха до обвинения в размер на неплатени 37 милиона евро данъчни задължения и конфискуване на някои от вещите на играча по време на посещенията му в Италия.

Пизани добави, че окончателната присъда "отдава справедливост на феновете, на ценностите на спорта, но най-вече на паметта на Марадона".

"И най-важното – слага се край на преследването на Диего Марадона, което той трябваше да изтърпи в продължение на 30 години. Най-малкото, сега някои хора трябва да се извинят пред паметта на гения", заяви още юристът.

Наследниците имат вече законното право да поискат обезщетение от държавата. Надявам се, когато го получат, да го използват в памет на баща си.

Най-великият футболист за всички времена Диего Марадона почина през ноември 2020 година от инфаркт.