Изненадата този сезон в Ла Лига - съставът на Жирона, който доскоро беше лидер в класирането, а в момента се намира на 3-а позиция със 71 точки и е на един успех от сигурно място в Шампионска лига през следващия сезон, може да бъде изхвърлен от професионалния футбол.

Причината е, че каталунският клуб е заплашен от сериозни санкции във връзка с данъчни измами, извършени от агента на голмайстора на отбора Артьом ДовбикАлексий Лундовски.

Информацията е на украинския адвокат Евгений Кузмин, който ще подаде иск до УЕФА, съобщи той през изданието "Sportarena“.

Кузмин обяснява, че Лундовски е щял да се регистрира като юридическо лице в Естония, за да не плаща данъци в Украйна, където е неговото обичайно местопребиваване, пишат колегите от dsport.bg.

"Жирона трябваше да плати съответната сума за трансфера на Артьом Довбик. Така и стана. Данъчното облагане трябва да се извършва изключително в съответствие с украинското законодателство. Това е нормално, когато продавачът (Днипро-1) е украински клуб, Довбик е украинец и агентът му е украинец. Всички плащания трябва да се извършват само по украински банкови сметки. В този случай не е ясно какви документи са използвани за плащане на мениджърски услуги на естонска компания, регистрирана на името на украински агент“, разкри украинският адвокат.

Той разясни още: "Лундовски също е регистрирал лично местопребиваване в Република Естония, въпреки че живее постоянно и има основно и единствено местопребиваване изключително в Украйна. Според естонския бизнес регистър, неговата компания не е сключвала никакви други споразумения освен агентски плащания за Довбик. Въпреки че плащането трябваше да бъде извършено в полза на украинската компания по украински банкови сметки, това не се случи и най-вероятно данъците не бяха платени в Украйна. Според изчисления, Украйна може да загуби много сериозна сума от бюджетните приходи от този трансфер. Артьом Довбик е не само играч на украинския национален отбор, но и гражданин на Украйна, така че подобни действия на Алексий Лундовски могат да съдържат признаци на икономическа агресия срещу нашата държава“.

Кузмин предупреди за възможните последствия, ако има наказание от УЕФА, което може да засегне както агента, така и Днипро-1 и Жирона.

Той дори предполага, че е възможно изпадане или изключване от континенталните състезания: "УЕФА може да наложи санкции на Жирона, Днипро-1 и агент Лундовски. На клубно ниво това може да означава голяма глоба, лишаване от лиценз и изключване от участие в националния шампионат и европейските турнири. В случая с агента, той е изправен пред лишаване от лиценза си за практикуване“.