Четирима членове на "Френте Атлетико“ - радикална група от привърженици на Атлетико Мадрид ще бъдат подведени под съдебна отговорност, пише The Athletic. Причината е обесено на въже чучело на Винисиус Жуниор от мост в близост до тренировъчната база на Реал Мадрид през януари.

165-сантиметровият манекен с черна повърхност и черна перука е висял до банер, на който е пишело: "Мадрид мрази Реал“ непосредствено преди дербито между Реал и Атлетико от ¼-финалите за Купата на Краля.

Градската прокуратура иска 4 години затвор за всеки от ултрасите, които са идентифицирани като крайно десни. 4-те ареста бяха потвърдени през май от Националната полиция. На провинилите са повдигнати две обвинения: за провокация и нарушаване фундаменталните права и публична свобода. Те ще платят и глоба от 6000 евро.

На 24 май бяха наложени няколко санкции на престъпниците. Сред тях са забрана да доближават на километър от крилото на Реал Винисиус, тренировъчната база "Валдебебас“, както и да са на поне 100 метра от стадионите на двата мадридски гранда.

Манекенът на бразилеца е бил с екип на Реал Мадрид и името му на гърба. На единия импровизиран глезен са били залепени камъни чрез изолационна лента. Транспарантът с надписа до чучелото е бил с размери 12.9 на 1.7 метра.

Реакция от Атлетико Мадрид и Ла Лига дойде бързо и те осъдиха остро действията на ултрасите от групировката.