Ла Лига обмисля евентуално партньорство с германската Бундеслига, за да засилят международните маркетингови влияния и да се увеличи конкуренцията на Премиър лийг, призна президентът на испанското първенство Хавиер Тебас. Вчера стана известно, че Бундеслигата в крайна сметка няма да подпише споразумение с инвеститор за милиарди евро след бурни протести от феновете по стадионите в продължение на месеци.

"Ла Лига, всъщност, извършва проучване, за да се установи дали би си струвало на определени пазари, ако ние и Бундеслигата или други лиги си сътрудничим в маркетинга на нашите телевизионни права. Заедно бихме могли да се конкурираме по-успешно с Премиър лийг", коментира Тебас в интервю за "Билд".

Премиър лийг печели милиарди долари от международните си права и е доста пред останалите футболни първенства в тази сфера. Ла Лига си сътрудничи с инвеститорите CVC Capital от 2021-а, а компанията е и последният останал кандидат да стане инвеститор в Германската футболна лига - нещо, срещу което феновете в Германия протестираха.

Той смята, че това партньорство и опитът със CVC в Испания е "много добър".

"Като партньори те не само дават пари, но внасят нов опит и знание. CVC например бе активен във Формула 1. Ако CVC се справя добре, и ние се справяме добре. Защото получаваме 92 % от генерираните приходи", допълни Тебас, който призна, че Бундеслигата има голям потенциал да повиши значително печалбите си от местните телевизии.

"За мен германският телевизионен пазар е спящ гигант. Като по-малка страна с по-нисък доход Англия има почти два пъти повече телевизионни приходи от Бундеслигата", вметна Тебас в заключение.

Гледаемостта на испанското първенство може да се повиши през следващия сезон, ако входящият трансфер на Килиан Мбапе от ПСЖ в Реал Мадрид стане факт.