От футболния Левски почетоха подвига на Димитър Списаревски.

Днес се навършват 80 години от геройството на българския офицер и пилот изтребител, и футболист на Левски в периода 1933 – 1935 година.

Ето какво написаха в профила си в една от социалните мрежи от "синия“ клуб:

На тази знаменита дата през 1943 година капитан Списаревски е на смяна в летището в Божурище. Към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета с цел да срине столицата със земята. Срещу тях се изправят едва 36 самолета на родната авиация. На смелия капитан това е първият му боен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, Списаревски се насочва към един от противниковите бомбандировачи.

С непрестанен точен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, но в ожесточената си битка за по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от британски изтребители. Без патрони и с повреден самолет, той без колебание се насочва във водача на формацията.

Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата съпротива врагът е отблъснат, принуден е да хвърли бомбите си в полето и да се оттегли. Единственият оцелял от този бомбандировач подофицер иска да се срещне с майката на българският капитан, и в знак на дълбоко уважение към нейния син, и предава всичките си ордени и медали.

Издателство "Еър Груп 2000“ и "ПФК Левски“ пускат съвместно в продажба книгата за живота на Списаревски – "Списаревски. Повест за живата торпила“, в която са описани факти за неговата геройска постъпка както и интересни подробности за годините, в които е играл с екипа на "сините“.

Изданието съдържа снимки от живота му като летец изтребител, както и с екипа на Левски. Книгата е налична от днес в официалния магазин на клуба на стадион "Георги Аспарухов“.