Днес беше открит паметник на легендата на българския футбол - Георги Аспарухов-Гунди в кв. "Редута".

В парк "Гео Милев" се събраха фенове на Левски от всички възрасти. Изборът на това място не е случайно, тъй като то се намира близо до родния дом на Гунди. 

Паркът се напълни с нетърпеливи фенове в сини фланелки още преди обявения за начален час на откриването.

Точно в 16:00 часа, когато трябваше да започне откриването над събралите се в чест на футболната легенда хора, се изля проливен дъжд.

Големият ден за привържениците на Левски не беше помрачен от лошото време. Дъждът дори за миг не разколеба феновете, които останаха с усмивки на лице и вълнение да видят паметника на Гунди с очите си и да поднесат цветя, за да почетат легендата.

Ето какво споделиха футболните фенове пред "Фокус" на мястото на събитието: "Това е нещо много хубаво! Всички левскари благодарим на Levski Family, Национален клуб на привържениците на Левски София и на район "Слатина". Точно преди мача с Лудогорец имаме откриване на втори паметник на Гунди“.

Млад мъж обясни пред камерата ни, че е споделял много неща за Гунди на своята дама: "Разказвам на моята половинка за личността на Гунди и за погребението му...“.

Ето какво още добави той: "На нашите години не можем да си представим дори какво е означавал за онова време, какво е носил на хората като чувства и емоции. В момента няма как да има такъв човек, защото сме залети отвсякъде с всякаква информация и прекалено много ни се насаждат всякакви кумири. Тогава всичко е ставало по естествен начин. В моите представи Гунди е бил най-известният и велик българин".

На въпроса "С какви чувства сте днес тук на откриването на паметника?", баща на малко момченце отговоря: "С хубави чувства - това е нещо, което ще остане много дълго време след нас“.

Родителят сподели още пред нас, че много е разказвал на сина си за Георги Аспарухов. 

На откриването на паметника присъстваха множество деца от различни възрасти. Най-младите фенове на Левски са слушали много разкази от родителите си за Гунди.

На въпроса "Защо днес са в парка?", децата споделят пред репортер на "Фокус", че са тук, за да уважат легендата на българския футбол.

"Дошли сме, за да го почетем, защото той е бил много велик", казва един от малките футболни фенове.

"Хората трябва да го запомнят, защото е бил велик", допълва негова приятелка.

Георги Аспарухов е една легенда, обичта към която всеки фен на Левски предава от поколение на поколение. Едно от запитаните деца сподели пред нас, какво знае за Гунди: "Разказвали са ми, че е играл за Левски. За жалост е загинал, дори наскоро се навършиха 52 години от смъртта му. Сега сме дошли да го почетем", казва момчето.

Друг млад фен на отбора добави: "Също така той е живял тук близо до парка и е един от най-великите футболисти".