Бившият национал на България - Валери Божинов, говори за новото предизвикателство, в което се е впуснал. Бившият играч на Лече, Фиорентина, Манчестър Сити, Ювентус и Левски започна треньорски курс. Той ще бъде един от 20-те бивши и настоящи футболисти, които ще специализират за клас УЕФА "А“ /А+В/. Курсът е за футболисти с по-сериозен професионален опит и с мачове за националния отбор. Сред тях личат имената на Ивелин Попов, Божидар Митрев, Дарко Тасевски, Валери Домовчийски, Георги Бачев, Николай Бодуров, Петър Занев, Михаил Венков и др., съобщават колегите от SafeNews.

"Започнах една нова авантюрa. След като минах курс за спортен директор в Италия, видях и осъзнах много неща. Когато си футболист e много по-различно", сподели Божинов.

"Ако човек иска да се развива след футболната кариера, трябва ежедневно да се учи, да чете и да се развива. Динамиката във футбола е много различна. Сега има много нови методи и технологии, виждам, че без компютри не може", добави той.

Божинов кара своя стаж в Левски, където ще учи занаята от Николай Костов.

"Новото амплоа ми харесва, друг въпрос е дали ще успея. Винаги съм давал всичко от себе си, както съм го правил и преди. Амбициран съм, имам воля, имам желание, имам цели в живота. Ще дам максимума от себе си. Но съм тук, за да се уча. Със сигурност след Левски ще имам възможност да отида в Италия, все пак съм играл там много години и имам контакти. Като за първа стъпка, а все пак аз съм българин и обичам Левски", каза още любимецът на "синята" публика.

"Когато си футболист си мислиш, че всичко се върти около теб. Имаме много голямо его. Научих доста неща от Николай Костов. Пожелавам му да остане в Левски дълги години и да върне отбора там, където всички ние искаме. Няма да бъде лесно, трябва да се заредим с търпение. Убеден съм, че феновете на Левски ще го заобичат. По простата причина, че той изповядва стила-футбол, който те искат да виждат – атакуващ, доминиращ, много игра с топката, да се играе с преса“, разкри своите виждания за бъдещето на Костов начело на отбора.

"Със сигурност съм си поставил цел и амбиция, но дали ще стана Жозе Моуриньо на България, защото ми е любимец, уважавам го, ценя го и ми е приятел, и го обичам като човек, личност и треньор, дали ще стана – това е Божа работа“, завърши Божинов.