Ръководството на Астън Вила подаде официално оплакване пред УЕФА във връзка с поведението на феновете на Легия Варшава преди мача между двата отбора от турнира Лига на конференциите в Бирмингам в четвъртък.

Близо 50 фенове на Легия бяха арестувани преди мача след сблъсъци с полицията. По служителите на реда бяха хвърляни ракети, докато полските запалянковци бяха задържани на паркинг близо до стадиона, преди да влязат на съоръжението.

Полицията в Уест Мидландс съобщи, че четирима полицаи са били ранени и въпреки че мачът е започнал навреме, фенове на Легия не бяха допуснати на стадиона преди началото.

От Астън Вила обвиняват служителите на Легия в "пълна липса на сътрудничество" с английския клуб, полицията и УЕФА.

В изявлението от английския клуб се посочва:

"Астън Вила потвърждава, че подаде официална жалба до УЕФА относно поведението на футболен клуб Легия Варшава и поведението на техните привърженици преди снощния мач от Лигата на конференциите на "Вила Парк“ – се казва в официалното изявление на английския клуб. - Четирима полицаи бяха ранени, а 46 привърженици на Легия арестувани след безпрецедентно насилие от страна на полските фенове пред стадиона. Това шокиращо поведение последва пълната липса на сътрудничество от страна на служителите на Легия към полицията на Уест Мидландс, Астън Вила и УЕФА през целия ден.

Това започна по време на стандартната оперативна среща преди мача, която започна в 10:30 часа на 30 ноември (четвъртък) и на нея присъстваха представители на УЕФА, включително екипът по сигурността на централата, полицията на Уест Мидландс и представители на двата клуба.

Легия Варшава отказа да потвърди дали ще приеме разпределението на билетите за мача. Това е в пълен контраст с нормалните оперативни процедури на УЕФА. Те уведомиха, че ще се срещнат със своите привърженици в 14:30 часа и ще комуникират решението в 15:00 часа, но заявиха, че има вероятност да не приемат билетите.

Въпреки многократните искания преди и след крайния срок за решението, нямаше комуникация до 16:00 часа, когато Легия информира Астън Вила, че желае да получи разпределените билети. Те бяха връчени на служителите на Легия веднага след пристигането им на стадиона в 18:16 часа. За да повторим, служителите на Легия бяха уведомени при разговор, който включваше редица представители на УЕФА на 2 ноември, че ще получат 1 002 билета, точно четири седмици преди снощния мач.

Липсата на съдействие и увъртането от страна на служители на Легия Варшава преди мача беше напълно неприемливо и дълбоко разочароващо. Това поведение увеличи опасността, на която бяха подложени полицейските служители на Уест Мидландс и нашите собствени фенове преди мача. Сцените на безредици от привържениците на Легия нямат място в съвременния футбол и цивилизованото общество. Астън Вила ще направи допълнителни изявления пред УЕФА, за да гарантира, че други клубове и полицейски сили в цяла Европа няма да бъдат изложени на подобни сериозни рискове за безопасността в лицето на Легия Варшава".

"Това трябваше да бъде страхотна футболна вечер, на която да се насладят феновете и на двата клуба. За съжаление, имаше ужасяващи сцени, при които запалянковците хвърляха опасни факли и ракети по нашите служители", каза главният инспектор на полицията в Уест Мидландс Тим Робинсън.

Той посочи, че насилието не е оставило на полицията друг избор, освен да попречи на феновете да влязат на стадиона, добавяйки: "Безопасността на всички е наш приоритет и очевидно нямахме друга възможност."