Лучано Спалети, селекционер на италианския национален отбор по футбол, беше много щастлив след класирането на тима за следващата фаза на ЕВРО 2024. 

"Адзурите", които защитават трофея си, завършиха на втора позиция в своята група след драма срещу третия от Мондиал 2022 - Хърватия.

"Когато мачовете се решават по този начин, емоциите надделяват. Никой не вярваше, че ще успеем, но играчите не спряха да вярват. Те запазиха хладен ум, поеха някои рискове, макар да бяхме останали само с трима защитници на терена. Мога само да ги поздравя за реакцията и за представянето им в тази атакуваща формация на терена", заяви Спалети.

"Не мога да отрека, че бяхме под обичайното ниво през първото полувреме. Ако не създаваме достатъчно положения, няма как да отбележим. Изглеждаше, че очакваме да постигнем нужния резултат, без наистина да вярваме, че ни трябва задължителна победа. Това бе неумишлено, но аз очаквам повече от играчите си. Тези мачове са трудни, защото Хърватия е силен отбор. Те имат много голям опит и могат да създадат проблеми на всеки", допълни специалистът.

"Не смятам, че бяхме твърде предпазливи. Ако имаме проблеми да изнасяме топката от защитата, то този проблем ще го има при всяка схема на игра. През първото полувреме губехме топката в моменти, когато това абсолютно не трябваше да се случва. Това не е предпазливост. Когато не играеш с класа, ако не правиш основните неща, тогава имаш проблеми. Не бих казал, че схемата ни бе лоша. Тя нямаше значение за представянето ни през първото полувреме. По-важно бе неправилното отношение и липсата на класа в отиграванията.

Играчите имат класа, но на моменти правят банални грешки. Имаме по-добри възможности от това, което видяхте днес. Жоржиньо игра добре, също и Барела. Калафиори е топ играч, който може да прави всичко. Можем да изнасяме топката от защитата, но е нужно да го правим по-добре", завърши Спалети.