Фланелките вече са готови и песните "Fire", "Glaubst du" и "Major Tom" се въртят непрекъснато по немското радио. Само след броени часове моментът на истината настъпва: Европейското първенство по футбол 2024 г. започва в петък на 14 юни. За много фенове едно важно нещо няма как да бъде пропуснато, когато става въпрос за футбол: бирата, разбира се. Вече стана ясно, че почти безалкохолна бира от 1% ще пият феновете на Англия и Сърбия преди двубоя си от Евро 2024 тази неделя заради сериозни опасения на властите за потенциални сблъсъци между двете агитки. Но зрителите на стадиона и в официалните фен зони на градовете домакини всъщност нямат особен избор. Защото има само един вид бира. Единственото изключение е позволено в един град в Северен Рейн-Вестфалия, пише wa.de.

Само тази бира може да се пие на и около стадионите на ЕВРО 2024. Колко струва? 

Само бира Bitburger по време на ЕП 2024 – освен в Кьолн, това е категорично. Сега стана ясна и цената, на която ще се продава бирата: половин литър струва 7 евро, независимо дали алкохолната или безалкохолната версия. Освен основната цена на напитките на Европейското първенство в Германия се дължи и "гаранция" за опаковката от още 3 евро. 

Пивоварната Bitburger е официален бирен партньор на UEFA EURO 2024

По време на Европейското първенство 2024 ще се предлага само Bitburger (Битбургер) като официална бира - с изключение на град Кьолн, където ще намерите и Kölsch (Кьолш). Но има строги правила.

"Като официална бира на UEFA EURO 2024, Bitburger ще се предлага на всички стадиони, както и в официалните фен зони и на събития в градовете домакини", казват от пивоварната. Няма обаче други видове бира като Krombacher, Brinkhoff's или Warsteiner.

Има обаче специален регламент, съобщава Express. В Кьолн в допълнение към официалната бира на UEFA EURO 2024 има и Kölsch (. По-точно Gaffel-Kölsch. Всеки, който поръча "местна бира", ще получи от нея в официалните чаши на Европейското първенство. Според медията във всяка от фен зоните на Кьолн има по няколко каравани на марката, като същата ще се продава и пред стадиона.

На Европейското първенство има абсолютна забрана за реклама на всички марки, които не са официални партньори на Европейското първенство. Фактът, че има Кьолш на Европейското първенство в Кьолн, е абсолютно изключение. Това не важи за Дортмунд, Гелзенкирхен, Франкфурт или Мюнхен. Единствената налична бира е Bitburger или продукти от Bitburger Group. 

Разпоредбите за бирата по време на Европейското първенство предизвикват разочарование сред феновете: "Защо нещо такова всъщност е законно?"

И това не се харесва на много фенове, в края на краищата в Германия има огромна бирена култура благодарение на Kölsch, Alt и Helles. Забраната за бирата също предизвиква бурна дискусия в социалната медийна платформа Reddit. Има около 300 коментара под публикацията за забраната за местни бири на Еропейското първенство. 

"Горките фенове", "Имате Дюселдорф, градът с най-добрата бира в света, а не я използвате" и "На стадиона и във фен зоните не преживявате Германия, а преживявате УЕФА", пише други в колоната за коментари. "Защо нещо подобно всъщност е законно?", пише друг потребител, отбелязва Newsweek.ro.