Националните отбори на Румъния и Украйна се изправят един срещу друг в първи мач за двете държави от група "Е" на европейското първенство в Германия. Двубоят започва в 16:00 часа българско време и ще се проведе на "Алианц Арена" в Мюнхен. Главен съдия на срещата е шведът Глен Найберг. Останалите два отбора в групата са Белгия и Словакия, които играят по-късно тази вечер.

Селекцията на Едуард Йорданеску завърши на първо място в своята квалификационна група с отборите на Швейцария, Израел, Беларус, Косово и Андора. Това е шесто участие на северната ни съседка на европейски финали. Най-доброто им постижение е от 2000 г., когато за пръв и единствен път излизат от групите и играят 1/4-финал. Това ще бъде първи официален мач между Румъния и Украйна. За последно двете държави играха една срещу друга в приятелски мач през 2016 г., който завърши 4:3 за Украйна.

Избраниците на Серхий Ребров завършиха на трето място в своята квалификационна група, но благодарение на Лига на нациите играха на бараж и плейоф, където се справиха с Босна и Херцеговина и Исландия. Това е 4-то поредно участие на Украйна на европейски финали. Най-доброто им класиране до този момент е от 2021-ва, когато стигнаха до 1/4-финал. Това ще бъде шести мач между двете държави, като Румъния има две победи.