Новооткрит полицейски център в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия ще служи за контрол върху ситуацията в сферата на безопасността по време на Европейското първенство. То ще е между 14 юни и14 юли в Германия.

"Опасността е голяма и ние се отнасяме към нея сериозно, за да не се стига до конкретни ситуации. За тази цел цялата информация, която се отнася до футбола и безопасността, ще бъде събирана и оценявана на едно място денонощно", каза при посещението си в новосъздадения Международен център за полицейско сътрудничество в град Нойс вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Паул.

"Комуникацията и бързината на действие са от решаващо значение за справянето с подобни ситуации. За това говорим в случая. Не може да се предотврати случването на нещо, но може да се минимизира (щетата)", допълни той.

Паул смята, че ситуацията в сферата на безопасността, в контекста на войната в Украйна и на конфликта в ивицата Газа, е по-напрегната в сравнение с международната обстановка по време на последния голям футболен форум, организиран от Германия - Световното първенство през 2006 година.

"Значими събития като Европейското първенство по футбол може много бързо да се превърнат в център на вниманието на екстремисти и терористи", отбеляза министърът, като изтъкна, че централното географско разположение на Германия в Европа и лесният достъп до територията на страната за гражданите на много страни имат пряко отношение към въпроса за безопасността.

Над 600 полицаи от Германия и чужбина ще работят в новия център в Нойс по време на Европейското първенство.

"Отговорността за безопасното провеждане на мачовете си остава на екипите на самите стадиони, като ние ще доставяме необходимата информация, която бъде налична при нас, на службите за извънредно реагиране по места", призна ръководителят на центъра Оливер Щрудхоф.

"По този начин целим да осигурим възможно най-добър обмен на информация, за да сме в състояние да реагираме във всякакви ситуации", поясни той.