Европейското първенство в Германия е третото поредно в новия формат с 24 отбора. За последно континенталният шампионат по футбол се състоя от 16 отбора през 2012 г. Не така обаче стояха нещата на ЕВРО '16 и ЕВРО '20, когато 24 тима се състезаваха за втория най-ценен интернационален трофей.

Увеличението на отборите означаваше, че досегашният формат с осем отбора, които играят директно на 1/4-финал, ще се промени. Така на последните две, както и на това, за елиминациите се класират 16 отбора (най-добрите два от всяка от шестте групи и най-добрите четири държави, които са завършили на трета позиция).

Поглед назад към ЕВРО 2016 показва, че два от въпросните 6 отбора са завършили с 4 точки - Словакия и Ирландия. Останалите 4 тима, сред които и бъдещият шампион Португалия, завършват на трето място с 3 точки. Освен "мореплавателите", това бяха Северна Ирландия, Турция и Албания. Португалия и Северна Ирландия се присъединиха към словаци и ирландци към следващата фаза заради головата си разлика (0), докато турци и албанци се прибраха у дома (-2).

5 години по-късно, когато Европейското бе разпръснато из цяла Европа, също имаше драма с класирането при третите отбори.

Този път 3 от въпросните 6 отбора завършиха с 4 точки. Това бяха Португалия, Чехия и Швейцария, а в битката за 4-ото трето място се впуснаха три отбора с по 3 точки. Това бяха Украйна, Словакия и Финландия, а късметът се усмихна на украинците, които имаха най-добра голова разлика (-1), а финландци (-2) и словаци (-5) стегнаха куфарите.