НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: За да се преборим със страха от петък 13-и бихме могли да решим, че нещо ни носи късмет

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: За да се преборим със страха от петък 13-и бихме могли да решим, че нещо ни носи късмет

13 Октомври 2017 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. За да се преборим със страха от петък 13-и бихме могли да решим, че нещо ни носи късмет. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод страха от петък 13-ти и суеверията. „Това, което във всички случаи възстановява чувството за сигурност е да си направим някакъв личен ритуал. Нека първо успокоим хората, че личният ритуал и личната магия не означава, че нещо не сме наред, а просто, че имаме свой знак, символ или талисман, който ни предпазва от нещата. Всяко нещо, което е материално, можем да го видим и пипнем, ни обективира и ни помага да върнем усещането, че контролираме живота си“, каза доц. Бакрачева. „Поне бихме могли да следваме принципа, че човек няма как да се фокусира върху две неща едновременнно. Така можем да се опитаме да превключим виманието си към нещо друго, което да ни отвлече от черните мисли. Нещата, които най-много помагат, са тези, които изпитваме през петте си сетива. Те ни дават възможност да стопираме черните мисли“, допълни още психологът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Вярата в петък 13-и прави света ни сигурен, тъй като по този начин знаем кога да бъдем нащрек

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Вярата в петък 13-и прави света ни сигурен, тъй като по този начин знаем кога да бъдем нащрек

13 Октомври 2017 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Вярата в петък 13-и прави света ни сигурен, тъй като по този начин знаем кога да бъдем нащрек. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод страха от петък 13-ти и суеверията. „Едно скорошно изследване, засягащо вярата в петък 13 и в черните котки, показа, че те са разпространени стереотипи за разлика от вярата и споделянето на конспиративни теории. Всичко е свързано с предаването на неща, които правят света ни по-сигурен. Знаем, какво трябва да избягваме и кога трябва да бъдем нащрек“, каза доц. Бакрачева. Тя обясни, че тези вярвания са предавани през поколенията на основната базова човешка потребност от сигурност и неща, които трябва да ни предпазват. „От друга страна има голям процент хора, които споделят точно обратната представа, че щом има негативно нещо, то на тях им носи късмет. Те чакат с нетърпение същата тази дата“, поясни психологът. Според нея в България има много по-слаб ефект от тези вярвания. „Можем да направим съпоставка, че в някои държави просто няма 13-ти етаж на хотелите, САЩ са един от примерите в това отношение“, допълни доц. Бакрачева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eли Маринова, нумеролог: 13 е едно от числата на изпитанията

Eли Маринова, нумеролог: 13 е едно от числата на изпитанията

13 Октомври 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. В нумерологията 13 е едно от числата на изпитанията. Това каза нумерологът Ели Маринова в интервю за Агенция „Фокус“. „Изпитания на вашата изпълнителност, т.е. който с каквото се захванете, да се довърши. Питагор е смятал 13 за свещено число заради 12-те лъча на мирозданието, които в един момент се превръщат в един 13-и – лъчът на материалния свят. Тъй като обикновените хора не са разбирали този смисъл, започват да се страхуват от числото 13“, обясни Маринова. По думите й постепенно с хилядолетията числото започва да се демонизира. „Всъщност в 13 - сътворението на материалния свят, това са хубавите неща, които ни се случват в него – изпитанията. Самото значение на числото започва да придобива един фатализъм: Тайната вечеря, 12-те апостола, Юда и Христос, който бива убит впоследствие. Валпургиевите нощи също влизат, защото това е било друидски обичай - 12 жреци и духът на природата“, допълни нумерологът. Според Маринова по времето на лятното слънцестоене е имало ритуал за благополучие и плодородие. „Пренесен в Рим, той се превръща в сатанински ритуал – 12 вещици, а 13-ият е дяволът. От хубавото произлиза нещо лошо. На 13 октомври 1307 г. Тамплиерите са разбити от Филип IV Хубави. Тогава е масовото разгромяване на ордена на тамплиерите и оттук се появяват се доста легенди по отношение на това защо Филип Хубави е разбил Тамплиерите, тое ясно защо – заради парите, и къде са богатствата им, защото те още не са открити. Виждате, как нещата се преливат едно в друго“, каза още Ели Маринова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eли Маринова, нумеролог: Петък 13-и е ден като другите – не бива да се фокусираме само върху лошото

Eли Маринова, нумеролог: Петък 13-и е ден като другите – не бива да се фокусираме само върху лошото

13 Октомври 2017 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Петък 13-и е ден като другите – не бива да се фокусираме само върху лошото. Това каза нумерологът Ели Маринова в интервю за Агенция „Фокус“. „Във всеки един момент по света се случват и добри, и хубави неща. Важното е ние към какво фокусираме вниманието. В един петък 13-ти могат да се случат чудесни неща, но когато съзнанието ни е фокусирано към лошото, съответно само то се вижда“, коментира Маринова. Тя уточни, че всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и, като в една година може да има само един, а може да има и три месеца. „Това означава ли, че ако има три месеца с петък 13-и трябва да си посипем главите с пепел, да разкъсаме дрехите, да започнем да жалеем и да се тръшкаме? Няма само добри и само лоши числа. От друга страна, ни се случва това, в което вярваме ние. Така предизвикваме и доброто, и лошото в живота си. Ако вярвам, че в петък 13-и ще ми се случи нещо страшно, то от нещо дребно може да произлезе нещо голямо“, допълни нумерологът.
Ели Маринова определи петък 13-и като обикновен ден. „Края на работната седмица, ден на майстора. Не виждам нищо лошо да се случи. Това е един ден като другите, само че през него се фокусираме в една точка – лошото на 13-и. Не бива да го правим. Не бива да проявяваме фанатизъм по отношение само на едно нещо избирателно. Денят е шарен, пъстър, хубав есенен, топъл, като всеки един обикновен ден, в който се случват най-различни неща“, добави тя. Нумерологът подчерта, че има отношение към петък 13-и и обикновено съветва хората да не се страхуват от датата. „Каквото си помислиш, това може да ти се случи. В каквото вярваш, това ти се случва. Ами нека да вярваме в добрите неща“, каза още Ели Маринова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.