Руснаците атакуват Харковска област с авиационни ракети и бомби ФАБ-500. Освен това през последните дни те са започнали да бомбардират град Волчанск с тежки огнехвъргачни системи ТОС2 "Солнцепек“.

Това заяви говорителят на оперативно-стратегическата група войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) "Хортица" Назар Волошин, предава РБК-Украйна.

По думите му, руснаците удрят града с управляеми авиационни бомби – във вторник са регистрирани шест такива атаки. Освен това са регистрирани удари с термобарични боеприпаси. Това обаче засега не помага на руснаците да се придвижат напред.

"По-голямата част от града се контролира от украинските сили за отбрана. Врагът използва тежки огнеметни системи ТОС2 Солнцепек. Той нанася удари с термобарични боеприпаси, разрушавайки сгради и гражданска инфраструктура по пътя си“, заяви той.

Волошин също така добави, че руснаците се опитват да подкрепят настъплението с мотострелкови части от 44-ти армейски корпус. По думите му ВСУ активно унищожават всички подобни групи.

Представителят на група "Хортица“ отбеляза различната тактика в различни направления на фронта, но главно руснаците се опитват да пробият с щурмови части, подкрепени от техника.

"Първо се изпращат щурмови групи. Тези групи се опитват да навлязат както в малки лекобронирани превозни средства, така и с колички за фолф, бъгита, кросови мотоциклети. Ако групите достигнат целта си, те се опитват да се закрепят , тогава за тях това е "еднопосочен билет“ и те остават там, защото нашите войници от Силите за отбрана ги унищожават“, отбеляза Волошин.