Ниските резултати от кампанията по грамотност звучат като шамар, който сами сме си ударили като общество, защото резултатът ни накара да си дадем ясна сметка, че тази кръгла тройка си я пишем на всички нас. Това разколебава способността ни да разбираме езика, посланията на другите, да можем да се изразяваме, да можем да мислим чрез езика и чрез текста. Това каза Доротея Николова – учител по български език и литература в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

 

Анализът след края на инициативата на "Как се пише?" показва, че 50% от включилите се в кампанията за грамотност "Животът няма "аУтокорект" не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език, което означава, че им е трудно и да осмислят структурата и логиката на българското изречение. 54% са отговаряли средно правилно на въпросите свързани с правописа и 57% се отговорили правилно на задачите, свързани с граматичните норми. 

 

"Всъщност това, което ние наблюдаваме, е отражение на това, което се случва в обществото като цяло. Начинът, по който ние се отнасяме към езика – този небрежен начин, показва нашето занижаване на критериите и на стандартите към всичко, което правим. Трябва да си дадем ясно сметка, че всеки един от нас е отговорен за това каква езикова среда създаваме, но не само езикова – мисловна, средата, в която ние развиваме нашите мисли и респективно нашето бъдеще и това, което всъщност ни се случва всеки ден. Няма как да се оплаквам от някого другиго, а от нас самите", каза тя.

 

"Пишем си кръгла тройка по международните стандарти, тъй като българските са занижени", обясни тя и като според нея проблемът прераства в това, че "се занижават и знанията и уменията, които изграждат у себе си най-вече учениците, българските деца, хората, които сега порастват, и ние трябва да им помогнем като възрастни да изградят инструментариума, с който да изживеят добре живота си, да създават и да създават и прогрес за България".  

 

Доротея Николова сподели още, че кампания се е радвала да голям интерес от страна не само на младежите в социалната мрежа Threads, но и на много други хора. "На някои от анкетите отговаряха по около 3 500 души, което за активност в социална мрежа свързано с някаква анкета, особено с за грамотността, можем да кажем, че го намираме за постижение".

 

Начинанието се радва на подкрепа от публични личности с многобройните споделяния, споменавания, статуси от известни журналисти, инфлуенсъри, артисти и писатели. Много важна подкрепа кампанията получава от Иван Ланджев и Драгомир Дончев от рекламна агенция Huts Group, както и закачливото видео с участието на Михаил Билалов, което събра 1 милион гледания в различните платформи, а младежите го разпространяват и под формата на забавни и креативни мемета.