Руската армия настъпва към Харков, втория по големина град в Украйна, с наближаването на лятото, ход, който подчертава как двугодишният конфликт се обърна в полза на Владимир Путин. Като минимум това може да принуди Украйна да пренасочи пренапрегнатите си сили далеч от Донбас, където Русия води дългосрочна настъпателна операция. Това казва в интервю за The New Yorker Дара Масикот, старши сътрудник в Програмата за Русия и Евразия към Фондацията за международен мир Карнеги.

"Тенденцията е лоша за украинските сили. И мисля, че ситуацията ще се влоши, преди да се подобри. Руснаците явно дават приоритет на Донецк в Източна Украйна. Те полагат много усилия на земята, като използват интензивно планиращи бомби.Там украинците също трябва да отклонят подразделенията, за да укрепят района на Харков. Така че, въпреки че оръжията (от САЩ) се доставят на Украйна по допълнителен законопроект, те не пристигат веднага. И в тези отдели кадровите въпроси остават нерешени“, отбелязва експертът.

Според нея Русия все още няма достатъчно сили, за да се опита да повтори офанзивата от 2022 г. Руснаците нямат жива сила или умения, за да се опитат да окупират град с такъв размер. Но на Харковско направление Руската федерация иска да пробие и да създаде това, което наричат ​​санитарна зона. Най-лошият сценарий за Харков е Руската федерация да се опита да го опустоши, като го бомбардира с ракетни удари.

В същото време в Украйна има кадрови проблем. Някои звена са окомплектовани на 30-40%. И когато нивата на персонал са толкова ниски, е много трудно да се изпълняват мисии. Намаляването на наборната възраст от 27 на 25 години не носи необходимия брой хора.

Що се отнася до боеприпасите, Масикот вярва, че помощта на САЩ ще помогне да бъдат преодоляни поне до 2024 г. и евентуално до началото на 2025 г. Има обаче много сложна система за доставка на боеприпаси в Украйна. Украинците имат договори с европейски и американски компании за реално увеличаване на производството, но в самата страна е трудно да се гарантира безопасността на такива предприятия. Следователно за Киев ще бъде постоянно предизвикателство да се опита да увеличи производството в страната.

Друг проблем, който анализаторът отбелязва, може да бъде нов кръг от руска мобилизация. Русия има определени предимства в живата сила и военно-промишлената база, която е готова да работи в дългосрочен план.

"Ако погледнете украинската страна, не знам колко дълго могат да поддържат тази позиция, която имат сега, където казват: "Това е екзистенциална война.“ Но ако погледнете политиката, от гледна точка на човешки ресурси, икономика или просто ежедневния живот на гражданите, Киев се опитва да поддържа възможно най-нормален живот за възможно най-голяма част от населението. И тъй като тази динамика продължава да става нестабилна и несигурна в бъдеще, аз не съм сигурна колко дълго Киев ще може да ги държи в този когнитивен дисонанс“, пише изданието.

Проблеми и предимства на руската страна

Експертът добавя, че в същото време Русия разполага с ограничено ниво на бронирана техника, в частност бронетехника. Те не попълват оборудването, което са въвели във войната със същото темпо. Следователно те ще изгорят функциониращата част от своите резерви през следващите две години, ако продължат с този темп. Ако изгорят стратегическите си резерви, ще трябва да обмислят спирането на цялото нещо, докато успеят бързо да увеличат новото си производство. Въпреки това, за да се постави Русия в това положение, нивото на загубите трябва да остане каквото е днес, което означава, че Украйна трябва да продължи да получава допълнителната помощ, която получава сега.

Масикот подчертава, че руската отбранителна индустриална база не може бързо да увеличи капацитета. Но ако искат да построят нови фабрики и временно да спрат производството, за да ги преоборудват и направят по-ефективни, това ще бъде истински, голям проблем за Украйна, ако погледнете три или четири години в бъдещето.

В същото време руското ръководство, по думите й, сега започва да мисли за войната така: "Това е четиригодишна война, а ние вече сме в нея от две години“. Така че те са се примирили с факта, че това е дългосрочно, продължително събитие с висок интензитет, и си мислят: "Трябва да вземем съответстващи решения относно нашата отбранителна индустриална база и как ще преследваме това". И Западът трябва да се опита да се справи с последствията.