Президентът на Руската федерация Владимир Путин назначи бившия губернатор на Тулска област Алексий Дюмин за секретар на Държавния съвет на Руската федерация. Преди това той бе негов личен бодигард и адютант, отбелязва Укринформ.

На 14 май Дюмин бе отстранен от поста губернатор на Тулска област и първоначално назначен за помощник на президента. Пресслужбата на Кремъл тогава съобщи, че той ще се грижи за въпросите на отбранително-промишления комплекс и спорта.

Алексей Дюмин започва кариерата си в президентския комуникационен отдел по време на президентството на Борис Елцин. Той е работил като бодигард на Путин, когато е назначен за премиер правителството през 1999 година. По-късно Дюмин е адютант на Путин. След окупацията на Крим е удостоен със званието Герой на Русия, има чин генерал-полковник. Дюмин замени друг помощник на Путин, Игор Левитин, като секретар на съвета.

Назначаването на Дюмин за секретар на Държавния съвет на Руската федерация вместо съветника Игор Левитин е свързано с процеса на ротация. Това обясни пред репортери прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Това се дължи на ротационни процеси“,  увери говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпроса каква е причината за назначението на Дюмин.

По думите му Дюмин като секретар на Държавния съвет ще решава въпросите за неговото функциониране. "Има много функции, свързани с функционирането на този орган“, заяви Песков, отговаряйки на въпрос какви задачи поставя Путин на Дюмин като секретар на Държавния съвет.

Държавният съвет на Руската федерация като консултативен орган при президента определя основните насоки на политиката. Той включва министър-председателят, ръководителите на Държавната дума и Съвета на федерацията, ръководителя на президентската администрация, ръководителите на регионите и лидерите на парламентарните партии. Органът съществува от 2000 година.