Знакови лица в OpenAI подават оставки. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Главният научен сътрудник и съосновател на OpenAI Иля Суцкевер, който е и идеологът на архитектурата на ChatGPT 4о, напуска компанията. Това породи много спекулации. "Основната е, че те са много близо до генерален изкуствен интелект, че мерките за сигурност и контрол не са достатъчни и че всъщност рисковете стават толкова големи, че той не може да понесе такъв тип щети. Други спекулации пък обясняват оставката с това, че Microsoft изцяло диктува положението в OpenAI, че изследователите нямат независимост на проучванията  и на развойната си дейност, нямат свобода да правят научна дейност  как да се достигне до генерален изкуствен интелект, а трябва да вадят само внушителни комерсиални продукти. Заговори се още, че OpenAI най-вероятно ще започне да обслужва изкуствения интелект на Apple и Siri ще стане "най-умният" асистент от всички“, обясни доц. Тодорова.

Според много техно анализатори OpenAI постепенно започва да се обезличава. "Ще комерсиализира всичко, което може, до последно и няма да влага толкова усилия в движение напред и изработване на морален и добър за човечеството генерален изкуствен интелект", смята футурологът.

Мариана Тодорова отбеляза, че OpenAI има изключително строги договори за конфиденциалност. "Всички служители от OpenAI трябва да ги подпишат. Буквално до края на живота си те не могат да коментират нищо, нито в позитивен, нито в негативен аспект", обясни тя.

Ян Лейке, който ръководеше Департамента за суперинтелигентност и който е направил фината настройка на ChatGPT 4о, също напуска – само ден, след като продуктът беше промотиран. "Тук виждаме някакъв фундаментален риск, който те искат да избегнат, или фундаментално несъгласие с това, което се случва в компанията", коментира Мариана Тодорова.