Боен самолет F-35 Lightning II на ВВС на САЩ се разби близо до летище Албакърки в Ню Мексико. Пилотът успя да катапултира, съобщава Defense Blog.

Причините за катастрофата са неизвестни. Разбилият се военен самолет е уникална модифицирана версия. Инцидентът е станал след презареждане.

F-35B, експериментален самолет, собственост на Lockheed Martin, е бил на път от Форт Уърт, Тексас, към военновъздушната база Едуардс, Калифорния, когато е спрял за презареждане във военновъздушната база Къртланд, Ню Мексико.

Този конкретен тип самолет е проектиран за късо излитане и вертикално кацане, което го прави уникален сред вариантите на F-35, които включват F-35A, използван от военновъздушните сили, и F-35C, летял както от флота, така и от морската пехота.

Кадри от мястото на катастрофата показаха екипи на спешна помощ, които работят по гасенето на пожара, причинен от катастрофата. На борда на самолета, който е едноместен модел, не е имало други членове на екипажа. Причината за катастрофата остава в процес на изясняване.

Това е пореден инцидент с участието на самолети F-35. Трябва да се отбележи, че на 17 септември 2023 г. F-35B на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби в Южна Каролина, след като пилотът се катапултира поради неизправност, а на 15 декември 2022 г. F-35B се разби по време на вертикално кацане в Обединения резерв на военновъздушната станция Форт Уърт в Тексас. И двата инцидента са с експериментални самолети, собственост на Lockheed Martin.

Програмата F-35 е изправена пред проверка по отношение на проблеми с производителността и разходите. Службата за отчетност на правителството (GAO) наскоро подчерта, че степента на годност на самолета за мисии е била около 55% към март 2023 г. Въпреки тези предизвикателства, Пентагонът планира да купи приблизително 2500 F-35 до средата на 2040 г., а общата цена на програмата се оценява на 2 трилиона долара за доставка и поддръжка до планираното оттегляне на флота през 2088 г.