Професорът от Атинското медицинско училище и епидемиолог Сотирис Циодрас алармира за потенциално увеличаване на случаите на треска денга в Европа поради изменението на климата, пише Kathimerini.

Обръщайки се към семинар за обществено здраве в Атина в понеделник, Циодрас заяви, че в Южна Америка всяко болнично легло има мрежа против комари, за да се предотврати предаването на треска денга между пациентите.

Бразилия, където честотата на заболяването се е увеличила с 450% през последните пет години, планира да произведе милиарди комари, заразени със специален паразит, който ще предотврати предаването на треска денга, заяви той.

През първите месеци на 2024 г., добави той, Франция, Италия и Испания са регистрирали 250% увеличение на случаите на денга в сравнение със съответния период на 2023 г., което се дължи на изменението на климата.

"Трудно ми е да си представя, че всяко легло в гръцките болници ще има нужда от собствена мрежа против комари“, казва Циодрас, който съветваше Министерството на здравеопазването относно Covid-19 по време на пандемията.

Епидемиологът заяви още, че изменението на климата има множество ефекти върху разпространението на заразни болести по отношение на разпространението и екологията на предавателите (като комарите), качеството и количеството на водата, както и безопасността на храните.

Генералният секретар на Атинската академия Христос Зерефос отбеляза увеличаването на показателите за суша – намаляване на относителната влажност на въздуха и почвата – подчертавайки, че през 2023 г. влажността на почвата в Средиземноморския регион е била под 10%, с катастрофални последици в Гърция и Испания.

Според Wikipedia: 

Денгата е инфекция, причинена от вируса денга, който се предава от комари. Позната също и като "трошаща костите“ треска (на английски: bonebreak fever), тъй като причинява толкова силна болка, че човек има усещането, че костите му се трошат. Някои от симптомите на денгата са треска, главоболие, обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от двете животозастрашаващи форми:

първата форма на заболяването е денга хеморагична треска, която причинява кървене, пропускливи кръвоносни съдове и ниски нива на тромбоцитите;

втората форма е шоков синдром на денга, който води до опасно ниско кръвно налягане.

Съществуват четири различни щама на вируса. Ако човек бъде заразен с един щам, обикновено той е защитен от този щам до края на живота си. Защитата срещу останалите три щама на вируса обаче е краткотрайна. Ако на по-късен етап се зарази с някой от тези три щама на вируса, вероятността да развие сериозни проблеми е по-голяма.

Няма ваксина, която предпазва ефективно от вируса на денга.