След изразеното и декларирано намерение на Белгия, общият брой на изтребителите F-16, които Украйна трябва да получи от това лято, се увеличи до 85, пише Forbes.

"Това е достатъчно, за да подкрепи украинското учебно подразделение за F-16 в Румъния, което в момента оперира с 18 бивши холандски F-16, както и да оборудва еквивалента на четири ескадрили от по 16 самолета всяка. Три допълнителни самолета вероятно ще бъдат в резерв, за да компенсират неизбежните бойни загуби“, се казва в публикацията.

Бригадният генерал от въоръжените сили на Украйна, командващ Въздушния команден център Сергей Голубцов, заяви в миналото, че 64 западни самолета могат да постигнат локално въздушно превъзходство, макар и временно.

Той казва, че се нуждае от четири оперативни ескадрили от изтребители F-16, за да има някакъв шанс да контролира въздуха на един участък от фронтовата линия.

"Отне повече от година интензивна дипломация между украински, норвежки, холандски, датски и белгийски официални лица, но Голубцов най-накрая получи своите четири ескадрили“, посочва Forbes.

Най-важните цели на F-16 ще бъдат във въздуха, посочва генералът.

"Въоръжени с ракети въздух-въздух AIM-120, изтребителите ще могат да "принудят врага напълно да се откаже от атаките, които в момента предприема в определен район", заяви Голубцов. Генералът има предвид ескалацията на руската кампания за бомбардировки с планиращи бомби. От средата на 2023 г. изтребителите Су-30, Су-34 и Су-35 на руските ВВС нанасят удари по украински позиции и градове, използвайки 3000 бомби на месец“, се казва в статията.

Той също така показва, че еквивалентът на четири ескадрили F-16 може да промени баланса на силите на фронтовата линия в полза на Украйна, "но това няма да стане веднага“:

"F-16 ще бъдат доставени в малки количества в продължение на няколко години, тъй като все повече остарели самолети преминават основен ремонт и тъй като повече украински пилоти завършват своето обучение“.