Първите артилерийски снаряди, събрани като част от чешката инициатива за намиране на боеприпаси за украинската армия, ще бъдат в Украйна в близко бъдеще.

За това говори чешкият премиер Петр Фиала по време на неформална среща на украинските съюзници в Прага, пише "Европейская правда“. Според него 15 страни от ЕС и НАТО вече са отделили повече от 1,6 милиарда евро за подобряване на отбранителните способности на Украйна.

"Както обещах, първите десетки хиляди 155 мм боеприпаси ще бъдат доставени през юни, Украйна може да очаква първата партида през следващите дни“, заяви Фиала.

Припомняме, че по-рано Европейският съюз обеща да прехвърли милион боеприпаси на украинската армия до пролетта на 2024 г., но това не се случи. Необходимата сума трябва да бъде осигурена до края на годината.

Впоследствие от Чехия обявиха, че са намерили стотици хиляди снаряди за Украйна, но трябва да съберат пари за тях. По-късно се заговори за над 1 милион боеприпаси. През април беше съобщено, че 20 държави са се присъединили към чешката инициатива, като някои от тях са го направили тайно.

През пролетта Полша обяви, че може да помогне за доставката на тези снаряди в Украйна. Страната също се присъедини към чешката инициатива.