Руският президент Владимир Путин предупреди, че членовете на НАТО в Европа си "играят с огъня“, когато предлагат да се даде разрешение на Украйна да нанася удари със западни оръжия на руска територия, пише Reuters.

Отбелязва се, че докато западните страни се опитват да решат какво да правят с напредването на руските войски в Украйна, Путин все по-често говори за риска от много по-голям конфликт.

"Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последствия. Ако възникнат тези сериозни последици в Европа, как ще се държат Съединените щати, като се има предвид нашият паритет в областта на стратегическите оръжия? Трудно е да се каже дали те искат глобален конфликт?“ – заяви държавният глава пред репортери в Ташкент.

Според Путин ударите срещу Русия със западни оръжия с голям обсег ще въвлекат западните страни във война. Той също така добави, че вероятното изпращане на френски войски в Украйна би било стъпка към глобален конфликт.

Говорейки за членовете на НАТО в Европа, Путин каза, че малките страни "трябва да осъзнаят с какво си играят", защото имат малка територия и много гъсто население.

"Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руска територия“, заяви Путин.

Разрешение за нанасяне на удари със западно оръжие на територията на Руската федерация

Напоследък в страните от ЕС и НАТО все по-често се чуват дискусии за необходимостта да се позволи на украинските въоръжени сили да нанасят удари по руска територия с помощта на западни оръжия. Причината са редовните атаки на Русия с управляеми авиационни бомби срещу Харков и Харковска област, както и други населени места по границата.

Идеята се подкрепя от Латвия, Естония, Холандия, Швеция, Великобритания и някои други европейски страни.

В същото време Германия и САЩ са по-предпазливи по този въпрос, а в Унгария подобна идея беше наречена "лудост“.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел нарече атаките на руска територия приемливи от гледна точка на международното право, тъй като руските войски атакуват Украйна от собствената си територия. Той потвърди, че тази идея се подкрепя все повече от страните от ЕС.

Френският президент Еманюел Макрон призова да се позволи на Украйна да атакува руска територия, но поясни, че това трябва да става само срещу цели, от които се изстрелват ракети.