Русе е част от Националното турне "Концелти с кауза" 2024 " С песен и стих в сърцата". 

Концертите са в подкрепа на хората с репродуктивни проеми, а каузата е за повече българска музика в национален ефир

Концертът е на 11 юни в гр. Русе в Летния театър на Военния клуб към Министерството на отбраната. С него се дава старт на Националното турне, което подкрепя обществено значимите за обществото ни каузи: Информационна кампанията "Да сверим биологичния си часовник навреме" – за превенция и подкрепа на младите хора с репродуктивни проблеми "За повече българска музика в националния ефир". Те са базирани върху важни социални проблеми, чието разрешаване ще се отрази положително и благоприятно върху българското общество.

Обичаните изпълнители от поп и рок сцената Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Милена Славова, Коцето Калки, Искрен Пецов, Росица Ганева, Дует "ШИК", "Дует с кауза" - Галя Георгиева и Атанас Лазаров, Дует WEIL, Вокално трио "DEJA VU", Група "Спринт", Група "Хоризонт", Красимир Недялков, Група "Жестим" прегърнаха мисията да бъдат посланици на доброто. Чрез красотата на българската музика и поезия дават гласност на една от актуалните теми на нашето общество, свързана с борбата срещу демографската криза в България.

Събитието се провежда със съдействието на Община Русе и кмета Милчо Пенчев, а специални гости са децата и младежите от "Студио Икономов" - гр. Русе с ръководител Вили Икономов.

Варна, Плевен Шумен, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Добрич, Разград, Габрово, Велико Търново са другите градове от кампанията, в които публиката ще се наслади на златните български хитове.

Концертът е достъпен за хора с увреден слух. Специално участие има групата за синхронно пеене и танци "Жестим", които представят песните с жест и мимика – езикът на глухите хора в България.

Ще се насладим на хубава българска музика, ще се заредим с поезия и ще споделим пред широката аудитория лични истории на "специалните жени" - жените, преминали по пътя на репродуктивните проблеми и инвитро процедурите, като фокусираме вниманието върху важността от превенция. 

Мотото на всички участници е: "Всеки решен проблем прави живота ни по-сигурен и по-добър"!

А ето и какви са каузите:

Информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник навреме"

Дава повече гласност на обществено значимата кауза, свързана с репродуктивното здраве на младите хора в България и в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми. Целта е да предоставим информация за превенция и насърчаване на жените на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус. Изследването дава възможност за преценка, бъдещ избор, според съвременната медицина и вземане на адекватни мерки.

Събитията създават предпоставка за положителна социална промяна на обществото към темата, свързана с репродуктивните проблеми на все по-млади хора в България, дават възможност за срещи на местно ниво с жени, които са се сблъскали с проблема и предоставя възможност за обмяна на опит, допринася за емоционалното въздействие чрез изкуство за привличане вниманието към социално-значимата тема - превенция и навременни изследвания за установяване на репродуктивните възможности в ранна възраст.

По време на събитията ще бъдат разпространени рекламни материали /листовки/ с полезна информация по темата за репродуктивното здраве. Участниците са посланици на благородната мисия, а събитията се очертават като емблематични и достъпни за широката публика.

Националната кампания "За повече българска музика в национален ефир"

Инициативата се превърна в кауза на огромна част от българските музиканти и изпълнители, в мисията за над 50 % присъствие на българска музика в националните ни медии, и набира все повече привърженици. Целта на кампанията е да се даде гласност на каузата за съхраняване на българската култура, българския език и националната ни идентичност като цяло. Реализирането на проекта ни позволява да го превърнем в една мащабна ежегодна кампания с национално-обществено значение. Обединяването на усилията, с малки крачки, ще ни даде възможност да вървим към големи победи и възможност за изразяване на социалната си позиция.

Популяризиране на българския жестов език /БЖЕ/ и творчеството на хората с нарушен слух

Хората със слухови нарушения в България стават все по-видими в нашето общество, именно чрез въвеждане на Закона за българския жестов език, неговото популяризиране и включването му в творческата и културна сфера. Причина за това е стремежът към социализация и пълноценна интеграция в обществото както от страна на хората с различни увреждания, така и от цялото ни общество.

Събитията са достъпни за хора с увреден слух. Песните ще се представят от актьори с увреден слух от група за синхронно пеене и танци "Жестим" чрез жест и мимика – езикът на глухите хора в България.