Папа Франциск се извини, след като изтече информация, че е използвал обиден термин срещу гейовете на скорошна закрита среща, съобщава Vatican News.

"Папа Франциск е наясно със статиите, които се появиха наскоро за разговора при закрити врата с епископите на [Италианската епископска конференция]“, заявява директорът на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни.

Папата никога не е възнамерявал да обижда или да използва хомофобски термини и се извинява на онези, които са били обидени от използването на термина, както се съобщава от други.

Както многократно е имал възможността да заяви: "В Църквата има място за всички, никой не е излишен, има място за всички, както и ние.“

Италианските медии се позовават на използването на този термин от неназовани епископи, които са чули папа Франциск да говори на среща на Италианската епископска конференция. Те твърдят, че папа Франциск е използвал обидния термин, затвърждавайки дългогодишна църковна инструкция против това, гей мъжете да влизат в семинарии, за да се подготвят за свещеничеството.