Пловдив вече е първи в страната по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През третото тримесечие на годината в града под тепетата са въведени в експлоатация 67 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на НСИ.

Градът под тепетата измести София-столица (63 нови жилища с поне пет стаи) от върха. Сега столицата остава на второ място. Следващи в класирането са областите София-област (48 нови жилища), Благоевград (45 и с 5 и повече стаи през тримесечието) и Варна (42 завършени домове с 5 и повече стаи).

Бургас пък е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. За три месеца в експлоатация са въведени 597 апартаменти и къщи. На второ място с много близък резултат е София-столица, където са 548 жилища. Пловдив е на трето място с 581 жилища. Третото място е за област Варна, където са завършени 394 жилища. Челната петица се допълва от областите Пловдив и София-област съответно с 357 и 217 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1026, а новопостроените жилища в тях са 3475. 

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 78,5%, с тухлена – 16%, с панелна – 1,2%, а с друга – 4,3%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (79,1%), следвани от жилищните кооперации (12,9%).